A jövő hónapban 18 új európai parlamenti képviselő foglalhatja el helyét az uniós testületben. Az új képviselők között ott fog ülni a svéd Amelia Andersdotter, aki a helyi Kalózpárt küldöttjeként a legfiatalabb képviselőként politizál majd a európai testületben.

Andersdotter kisasszony még a 2009-es EP-választások során szerzett képviselői mandátumot, amikor is a svéd Kalózpárt a voksok 7 százalékát szerezte meg a szavazáson. Az újonnan felálló testületbe azonban még csak egy képviselőt delegálhatott, a szavazati aránynak megfelelő második helyet a Lisszaboni Szerződés biztosította a párt számára. Ez a dokumentum ugyanis némileg módosította a nemzeti képviselők számát és ezek eloszlását. A Lisszaboni Szerződés néhány hónappal az EP-választásokat követően lépett hatályba, de két év kellett ahhoz, hogy rendelkezéseit a gyakorlatba is átültessék, így a plusz 18 képviselő csak ez év végén kezdheti meg munkáját.

Amelia Andersdotter, a legfiatalabb EP-képviselő (Forrás: TorrentFreak)

Az a tény, hogy egy kalózpárt bejutott az Európai Parlament képviselőtestületébe már önmagában is kuriózum, azonban decemberben beiktatandó képviselője még egy rekordot tartogat a párt számára. A hölgy lesz ugyanis a legfiatalabb parlamenti képviselő. Már megválasztásakor, 21 évesen is ő volt a legifjabb jelölt, és most közel 24 évesen még mindig nem akad nála idősebb.

Andersdotter kora ellenére nagyon eltökélt célokkal kezdi meg munkáját. Tervei között szerepel, hogy az európai telekommunikációs szektort érintő versenyjogi szabályozás felülvizsgálatával foglalkozzon, és természetesen érdekelt a szellemitulajdon-jogok kérdésében. Emellett szeretné ösztönözni és segíteni a nemzeti kalózpártokat, meglátása szerint ugyanis a kiegyensúlyozottság érdekében minden nemzeti parlamenti testületben kellene, hogy üljön kalóz képviselő.