Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Illegális vodkagyár képekben

Összesen 25 ezer liter hamisított vodkát foglaltak le a brit hatóságok Manchaster városában a napokban. A helyszínre a tűzoltók vonultak ki gyanús füst észlelése okán, az illegális alkoholüzemet ők fedezték fel, majd értesítették az illetékes hatóságokat.

Az esetről a brit adó- és vámhivatal, az HM Revenue & Customs Office (HMRC) közölt sajtóanyagot, képekkel bőségesen megtűzdelve. Lássuk!

A felfedezett hamisítványok eladásra készen, palackozva várták az elszállítást.

A kész italok mellett a palackozáshoz szükséges címkék, kupakok is előkerültek. Az akció során a hamisítványok mellett a hatóságok a képeken látható, palackozáshoz szükséges berendezéseket is lefoglalták.

A fenti képek pontosan illusztrálják, hogy a hamisítványok - bármilyen terméktípusról is legyen szó - nem higiénikus, ellenőrzött körülmények között készülnek. Így mind felhasználásuk, mind fogyasztásuk komoly veszélyt jelent ránk nézve.

0 Tovább

Semmire sem jó a DRM?

Az e-könyv kiadás könnyedén a zeneipar sorsára juthat, és ettől nem védi meg, sőt inkább csak tovább rontja a helyzetet az e-kiadványok másolásvédelme - körülbelül így foglalható össze Bodó Balázs, a BME Média Oktatási és Kutatási Központ kutatójának előadása, amely a DBP Hungary és a Kreatív második könyvmarketing konferenciáján hangzott el.

A Kreatív beszámolója szerint Bodó úgy látja, a DRM rendszer már a digitális zenék esetében is tévútnak bizonyult, és nincs ez másként az e-könyvek esetében sem. A kutató szerint a kiadványok másolásvédelemmel történő ellátása felesleges költség, ráadásul a kódolás másodpercek alatt feltörhető, így semmi értelme sincs. Bodó szerint a feketepiac megjelenése elkerülhetetlen, ugyanakkor a nagyobb károkozás még megelőzhető, ha a könyvkiadók felismerik, az illegális terjesztés nem az ingyenesség miatt virágzik, hanem mert olyan alternatívát és tartalmakat kínál, amelyek hiányoznak a legális piacról.

Bodó szerint a kalózkodási probléma megoldása nem a felhasználók jogainak korlátozásában rejlik, hanem az olvasók igényeinek kielégítésében. Meglátása szerint a kiadóknak amellett, hogy a jelenleginél olcsóbban kellene áraznia az e-könyveket, többek között kölcsönzésre, fejezetenkénti vásárlásra, és ingyenes hozzáférési opciókra is gondolniuk kellene.

 

Nagy Béla, a Gyomai Kner Nyomda kereskedelmi igazgatója vitatkozott Bodó álláspontjával. Mint mondta, az illegális terjesztés miatt számos kiadó - elsőként a specializált kiadók - kényszerülhet bezárásra. Szerinte inkább olyan védelmi rendszert kellene használni, amely visszakövethetővé teszi a könyveket, és amellyel azonosítani lehetne az illegális terjesztőket. Hangsúlyozta, ez a rendszer hasznos adatokat is nyújthatna a kiadóknak, hiszen fontos olvasottsági statisztikák birtokába kerülhetnek.

Nagy Béla előadása itt tölthető le.

Ti mit gondoltok? Sodródjon az árral az e-könyv piac vagy jár a védelem az online terjesztett műveknek is? Ha igen, milyen? DRM? Digitális vízjel? Formátum korlátozás?

0 Tovább

Duplán megéri a legális zeneletöltés Franciaországban

A francia kormány jutalmazási rendszerrel ösztönzi a legális zeneletöltő szolgáltatások használatát. Carte Musique programja keretében ugyanis online letöltő kuponokat vásárolhatnak az állampolgárok, amelyek értékét a kormány megduplázza. Így a francia netezők egy 25 euró értékű letöltő kártya megvásárlása esetén nem 25, de 50 euró értékben tölthetnek le zenét a résztvevő felületekről. A program október 28-ai elindítása óta már 10 ezer letöltő kártyát adtak el, többségében a legnagyobb, 25 eurós címletűt.

A kalózkodás visszaszorítását célzó kezdeményezésnek többek között az Amazon, az iTunes, az Orange, a Virgin és a Deezer is a partnere. Hivatalosan letöltő kártyát csak a szakértők szerint az illegális letöltők kemény magjának számító 12-25 évesek vásárolhatnak, de mivel a kor megadása önbevallás alapján történik, valószínűleg az idősebbek is tudnak élni a lehetőséggel.

Két nem kikerülhető korlátozása azonban van még a programnak. Egy adott összegű kupont, amely lehet 5 (támogatással 10), 10 (20) vagy 25 (50) eurós címletű, teljes egészében egy szolgáltatónál kell beváltani. Így csak a kisebb címletű kuponok választása esetén lehet több e-bolt kínálatából válogatni. Ezen felül egy felhasználó egy évben csak maximum 25 eurós támogatást használhat fel vásárlásaihoz.

A kormány a támogatási programra évi 25 millió eurót szán. Az egy szolgáltató felé kifizetett állami rész pedig nem haladhatja meg az 5 millió eurót, elkerülve ezzel, hogy egyik vagy másik felület az állami beavatkozásnak köszönhetően tegyen szert piaci előnyre.

0 Tovább

Egy kis torrentTörténelem: BitTorrent rekorderek

A legrégebbi, a leghosszabb, a legnagyobb? A BitTorrent kliens 2001-es megjelenését követően még néhány évre volt szükség ahhoz, hogy a letöltő protokol komoly ismertségre tegyen szert az internetezők körében. Ezt követően azonban felpörgött a rendszer: az elmúlt fél évtizedben több millió torrent fájl köröztetésével milliárdnyi megosztásra került sor, amelyek közül nem egy rekordnak bizonyult.

Nézzük, a TorrentFreak összeállítása szerint mi számított mérföldkőnek a BitTorrentes megosztások történetében!

1. A legnagyobb torrent

A lista szerint a legnagyobb adatmennyiséget megmozgató torrent fájl (nem a .torrent mérete, hanem a letöltés végeredményé alapján) jelenleg a 790 gigabájtot számláló Touhou lossless music collection.

A portál szerkesztőinek figyelmét olvasói hívták fel a fenti torrentre, az író eredetileg egy négy hónapja megjelentet torrentet listázott, amely a maga 746 gigabájtjával a 2010-es foci VB minden meccsének videófelvételével gazdagítja letöltőjét. Akárhogy is nézzük, ez sem kevés.

2. A legöregebb torrent

A legöregebb torrent különlegessége, hogy már öt évvel ezelőtt is a legrégebben elérhető fájlnak számított. 2003 decemberében került fel a netre a Mátrix ASCII, vagyis a mozisiker karaktertáblája. Íme, egy immár több mint 2500 napja élő fájl.

The Matrix ASCII, forrás: TorrentFreak

 

3. A legtöbb megosztó

A Hősök harmadik évada első részének kalózkópiáját illeti az egyszerre a legtöbb felhasználó által megosztott fájl "megtisztelő" címe. 2008-as megjelenésének első napján összesen 144.663 peert számlált. Ennél többet azóta sem produkált egy fájl sem.

4. A legtöbb fájl

Az egyetlen torrent által közvetített legtöbb fájl a Magic Workstation kalózmásolatára mutat. A letöltés ugyan alig 4 gigabájt adatot mozgat meg, de az adatmennyiség több mint 35 ezer fájlból áll össze.

5. A legnagyobb adatforgalom

Minden, a BitTorrenten keresztül realizált letöltéssel a StraCraft 2 nyerte el a legnagyobb adatforgalmat elérő torrent díját. A kalózfájl három hónapja került fel a BitTorrentre, legnépszerűbb verziója közel 7,2 gigás, amelyet 2,3 millió alkalommal töltöttek le a netezők. Ez azt jelenti, hogy ennek az egy játéknak az elérése érdekében összesen 15,77 petabájt adatot mozgattak meg a felhasználók egymás között.

0 Tovább

Haladékot kaptak az új-zélandi internetezők?

Két éve már, hogy az új-zélandi törvényhozók napirendjén van az ún. három csapásos rendszer bevezetésének kérdése. A program sokak szerint drákói szigorral lép fel az illegális letöltés ellen, ugyanis a visszaeső jogsértő internetezőket az internetkapcsolatuk felfüggesztésével bünteti. A három csapás szerint az internetszolgáltatók kötelesek írásban figyelmeztetni az illegális letöltésen ért előfizetőiket, két eredménytelen figyelmeztetést követően pedig jönnek a súlyosabb szankciók: pénzbüntetés és/vagy a netkapcsolat átmeneti elvesztése.

Az új-zélandi kormány 2008-ban tervezte bevezetni a programot, akkor azonban a széleskörű tiltakozások és a felhasználók jogainak tisztázatlansága okán visszavonta a vonatkozó törvényt.  A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület híradása szerint úgy néz ki, rendezték a problémás kérdéseket. A parlament által most tárgyalt törvénytervezet szerint bevezetnék ugyan a három csapásos, szebben fogalmazva a fokozatos válasz rendszerét, de a végső szankciót csak akkor aktiválnák, ha a figyelmeztetések önmagukban nem lesznek eredményesek. A tervek szerint a program elindítása után, 2012-ben vizsgálnák felül, hogy szükséges-e a harmadik intézkedés aktiválása vagy, időközben elég nagy arányban tértek jó útra az internetezők.

Helyi torrent site

 

Nem Új-Zéland az egyetlen ország, amely a valószínűleg kellő elrettentő erővel bíró szankciót alkalmazná az illegális letöltés visszaszorítása érdekében. Franciaországban már érvényben van a vonatkozó törvény, amely a francia internetezőket internetkapcsolatuk megszakításának lehetőségével igyekszik a legális megoldások felé terelni. A francia bíróság egyelőre még nem kapcsolt le senkit a világhálóról, de a végrehajtó szervként létrehozott Hadopi ügynökség már megkezdte az illegális letöltők figyelmeztetését.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek