Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vérre és humorra vágynak a torrentezők

A BitTorrent forgalmi adatai alapján a TorrentFreak minden évben különböző kategóriák szerint összeállítja a kalózkodó internetezők által legtöbbet keresett tartalmak listáját. A portál idén elsőként a televíziós műsorok letöltési mutatóit közölte. E szerint 2011-ben a törvényszéki szakértőként dolgozó sorozatgyilkos történetére volt kíváncsi a legtöbb torrentező. A Dexter című krimi egyes epizódjait mintegy 3,6 millió alkalommal töltötték le illegálisan.

A második legtöbbet letöltött sorozat kétes címét az HBO Trónok harca című produkciója nyerte, amelyet epizódonként 3,4 millióan kerestek. A harmadik helyre az Agymenők című sorozat került epizódonkénti 3,09 milliós letöltési számmal.

A tízes lista további helyezettjei között a Doktor House, az Így jártam anyátokkal, a Glee – Sztárok leszünk!, a The Walking Dead, a Terra Nova, a True Blood – Inni és élni hagyni és a listát záró Totál Szívás szerepel.

Ahogy a fenti táblán is látható a lista első két helyezettje esetében a letöltési mutató magasabb annál, mint ahányan átlagosan a tévé előtt ülve követték a sorozatot. A Dexter esetében ez epizódonként egymillióval több letöltést jelent, mint tévénézőt. A Trónok harca esetében már kisebb a különbség, míg a lista többi nyolc sorozatát lényegesen többen követtéka a tévén keresztül, mint ahányan az illegális letöltést választották.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

10 hétköznapi termék, amiről nem gondolnád, hogy hamisítják

A Smart Money portál összeállítását osztjuk ma meg veletek, amely olyan hétköznapi fogyasztási cikkeket összegez, amelyről alapvetően nem gondolnánk, hogy hamisítják, és mégis. A nagyon népszerű, trendi, illetve alapvetően drága termékek hamisításán nem lepődik már meg senki, a szakértők szerint azonban mindenből készül utánzat, amire valaha védjegy, márkanév került, és erre viszont nem vagyunk felkészülve.

Míg ugyanis egy alapvetően drága termék esetében, ha az ár túl alacsony, akkor az már jó indikátora lehet annak, hogy hamisítvánnyal van dolgunk. De olyan cikk esetében, mint a sampon, ha az ár a szokottnál kedvezőbb, inkább úgy véljük, promócióról lehet szó. Mégis, az ilyen termékek esetében is leginkább ránk, fogyasztókra hárul a feladat, hogy a hamisítást észrevegyük, és így a gyanús terméket ne vegyük meg. A hamisítványok kiszűrése sosem egyszerű, de itt is van néhány árulkodó jel, ami segíthet: ha a címkézés, csomagolás hibásnak tűnik, a vonalkód rossz helyen van feltüntetve, ha az íz, szag, állag kicsit is eltér a megszokottól, ne vásároljunk! Akkor most lássuk a listát!

1. Illatszerek

Nem csak a dizájner parfümöket, de "megfizethetőbb" árú illatokat is hamisítják. Ezek jobb esetben csak fel vannak vizezve, rosszabb esetben fagyállót, tisztítószereket, vizeletet is tartalmazhatnak.

2. Játékok

Gyenge minőségű alapanyagok, nem ritkán mérgező összetevők jellemzik ezeket. Óvjuk gyermekeinket azoktól a játékoktól, amelyek biztonságosságát soha senki nem vizsgálta be!

3. Sampon

Ahogy az illatszerek esetében, úgy a samponok esetében sem csak a divatos szalonokban használt termékeket hamisítják. Ahogy a lista első eleme esetében, úgy itt is állnak a jellemzők: kicsit több víz, kicsit több vegyi anyag, kicsit kevesebb haj…

4. Méz

Ez az ünnepek közeledtével különösen aktuális. Legjellemzőbben a méz alap anyagával van a baj, mondjuk vegyes virággal dúsítják az akácot. Ám laborvizsgálatok során antibiotikumot, sőt jelentős ólomtartalmat is kimutatták már hamisított mézben.

3 Tovább

Kalóz is van korunk meghatározó gondolkodói között!

A Foreign Policy magazin összeállította és közzétette azon 100 közszereplőből álló listáját, akik érvelésük szerint a legnagyobb hatással vannak a világra. A 2011-es Top 100 Global Thinkers listájára bekerült Rick Falkvinge, a közismert svéd Kalózpárt alapítója is. Falckvinge olyan nevek mellett szerepel a 100 fős listán, mint Barack Obama, Bill és Hilary Clinton, Bill és Melinda Gates, Mark Zuckerberg vagy az Arab Tavasz néven elhíresült reform- és felkeléshullám meghatározó figurái.

A svéd kalóz az összeállítás 98. helyét szerezte meg, az indoklás szerint azért, mert bevitte a kalózkodás kérdését a mindennapi politikába, ráadásul tette mindezt úgy, hogy ő maga a „másik oldalon áll”.

A Falkvinge-ről szóló rövid összeállítás megemlékezik arról, hogy a politikus 2006-ban alapította meg a svédországi Kalózpártot, amely immár nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, és amelynek mintájára több tucat országban működnek kalózszerveződések. A mozgalom eredményeire vonatkozó a Foreign Policy emlékeztet rá, hogy svéd és a svájci kalózpártok nyújtottak segítő kezet a Wikileaks-nek szerver és webtárhely szolgáltatás formájában, hogy Tunéziában kalózpárti aktivista lett az ifjúsági és sportügyi államtitkár, és hogy ez év őszén a német kalózok a voksok 8,9 százalékát szerezték meg a berlini regionális választásokon.

0 Tovább

Minden idők legtöbbet letöltött filmjei

Ötévnyi adatgyűjtés alapján a TorrentFreak a héten nyilvánosságra hozott egy tízes toplistát, amelynek a "Minden idők legtöbbet letöltött filmjei" címet adták a szerzők. Eltaláljátok melyik az első?

Bár az illegális letöltők és a mozi nézők érdeklődése nem mindig áll összhangban, azaz nem feltétlenül ugyanazt töltik le legtöbben, mint amelyre a legtöbb jegyet eladják, azért nem nehéz kitalálni, hogy minden idők legsikeresebb mozifilmje egyben a kalózok kedvence is. James Cameron szupermoziját, az Avatart 21 millió alkalommal töltötték le illegálisan.

Torrent statisztika: letöltési mutatók és összes bevétel

A TorrentFreak évek óta heti rendszerességgel közli az aktuális letöltési statisztikákat, 2006-ig visszamenően ezeket összegezték. Ennek alapján az Avatar mintegy két millió letöltéssel előzi meg a 2. és 3. helyen végzett A sötét lovagot és a Transformers sorozat első részét, és hárommilliót ver rá a 4. helyezett Eredetre. Ötödikként a Másnaposok, hatodikként a Star Trek futott be. Hetedik a Ha/Ver, míg nyolcadik A tégla lett. A sort A hihetetlen Hulk és A Karib-tenger kalózai: A világ végén zárja.

Érdemes összevetni a letöltési számokat a bevételi adatokkal. Az első két film egyben a legtöbb jegyeladást is produkálta, ellenben a negyedik jobban keresett a harmadiknál, de a 825 millió dolláros bevétele még így is lemarad a 10. helyezett Johnny Depp film legális, 963 milliós sikere előtt. 

0 Tovább

Milliárdnyi kattintást vonzanak a fájlcserélő oldalak

Az mondják ugye a jogvédők, hogy a kalózkodás elleni harc mindaddig nem lehet sikeres, amíg van kereslet az illegálisan terjesztett tartalomra. Na most, megbecsülendő, hogy mekkora is lehet ez a kereslet, amelyet meg kellene győzni a legális szolgáltatások használatának fontosságáról, ahhoz érdemes egy pillantást vetni az alábbi táblázatra.

A gyűjtést a Google adatbázisa alapján a TorrentFreak készítette, és kitűnően látszik belőle, hogy a tíz legnagyobb P2P oldal több tízmilliónyi látogatót vonz havonta, míg az oldalmegtekintések száma alulról fölfelé a százmilliós nagyságrendtől a milliárdos mennyiségig nő.

Két dolog érdekes még ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy torrentekkel foglalkozó híroldal szerint a Google jelentősen alábecsüli a kattintások számát. Pl.: a The Pirate Bay saját állítása szerint az oldal nem 650 millió, hanem 1,5 milliárd megtekintést generál havonta. Ez több mint a duplája a táblázatban szereplő tételnek.

A másik érdekesség, amire a cikk írói felhívják a figyelmet, hogy egyfajta átrendeződés játszódott le a fájlcserélési szférában. A tíz leglátogatottabb oldal közül ugyanis 7 cyberlocker (olyan oldal, amely tárolja is a letölthető fájlokat). Mint írják, öt éve még a BitTorrent oldalak domináltak a kínálatban, de azóta a cyberlocker felületek nem csak felkapaszkodtak, de túl is nőttek ezeken.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek