Az Egyesült Államok hatósági szervei január folyamán hozták nyilvánosságra éves jelentésüket hamisítás elleni tevékenységükről. (Részletek ITT.) Ennek alapján a CNN Money készített egy érdekes összeállítást a leggyakrabban előkerült hamis termékekről. Lássuk, melyek ezek!

1. Elektronikai termékek

A hatóságok leggyakrabban okostelefonokat, táblagépeket, DVD- és Mp3 lejátszókat foglaltak le. Ezek közül néhány egyértelmű hamisítványnak bizonyult, pl. az a táblagép, amely Android rendszeren futott, mások azonban igen megtévesztő darabok voltak.

Lefoglalások értéke: 39 millió $

Kereskedelmi érték: 101,2 millió $

Részarány: 22%

2. Cipők 

A lábbelik hamisítás a sportcipőktől a trendi és luxus darabokig terjed. Többnyire hamis Nike cipők esetében intézkedtek a szakértők, de nem egy Christian Louboutin vagy Jimmy Choo utánzat is előkerült, amelyek bolti ára eléri a 600 dollárt.

Lefoglalások értéke: 25,3 millió $

Kereskedelmi érték: 97 millió $

Részarány: 14%

3. Gyógyszerek

A fogyasztókra nézve talán a legveszélyesebb termékcsoport. Hatásuk és minőségük kétséges,  összetételük bizonytalan. Az esetek többségében előkerült Viagra hamisítványokban téglaport, lisztet és gipszet is kimutattak a laborvizsgálatok.

Lefoglalások értéke: 16,9 millió $

Kereskedelmi érték: 25,2 millió $

Részarány: 9%

4. CD, DVD

A digitális formátum térhódítása ellenére még mindig több mint gyakori a fizikai hordozók illegális másolása, amelyek ráadásul egyre jobb minőségben készülnek. A kalózkínálat az aktuális sikerfilmektől a klasszikusokig terjed.

Lefoglalások értéke: 15,6 millió $

Kereskedelmi érték: 35 millió $

Részarány: 9%

5. Ruházat

Minden márkás ruhaneműt hamisítanak ugyan, mégis többnyire hamis farmerek és sportruházati cikkek kerülnek elő. Ezek többnyire Kínában készülnek, ahol nem okoz különösebb nehézséget a megtévesztő darabok előállítása, hiszen az eredeti márkák ruháit is ott varrják.

Lefoglalások értéke: 14,8 millió $

Kereskedelmi érték: 126 millió $

Részarány: 8%

6. Parfümök

A hamisított parfümök között nem ritka, ami ténylegesen bűzlik, mert a hamisítók több figyelmet szentelnek a csomagolás utánzásának, mint az illat kikeverésének. Fontos az is, hogy a hamisítványok veszélyesek is lehetnek, hiszen ellenőrizetlen összetevőik okán könnyen okozhatnak allergiás reakciót, bőrpanaszokat.

Lefoglalások értéke: 9.5 millió $

Kereskedelmi érték: 51 millió $

Részarány: 5%

7. Órák

Az órák a klasszikus hamisítványok körébe tartoznak, ráadásul nem ritka, hogy az utánzatok olyan gonddal készülnek, amely észrevétele egy szakértő számára is gondot okoz. Használat közben persze egyértelmű, ha nem pontos, de vásárlás előtt mindig érdemes alaposan ellenőrizni a minőségi és gyártási tanúsítványokat.

Lefoglalások értéke: 8,4 millió $

Kereskedelmi érték: 112,7 millió $

Részarány: 5%

8. Dohányáru

A magas adók és illatékek, valamint a jelentős kereslet teszi a hamisítók számára vonzóvá a cigarettacsempészést. Ám hiába olcsó, veszélyes lehet, olyan kemikálikat is tartalmaz, amit az eredeti nem, ráadásul, míg az eredeti gyártók termékei a szabályozott égésnek köszönhetően elalszanak, ha nem szívják, a hamisítványok esetében ez a biztonsági megoldást nem alkalmazzák.

Lefoglalások értéke: 8,2 millió $

Kereskedelmi érték: 10,9 millió $

Részarány: 5%

9.  Hardware eszközök

Merevlemezektől a routerekig mindent találnak. Ezek a hamisítványok is többnyire Kínából származnak, ám minőségük, tartósságuk, megbízhatóságuk legalábbis kétes…

Lefoglalások értéke: 7,8 millió $

Kereskedelmi érték: 22,6 millió $

Részarány: 4%

10.  Játékok

A Hamis Nintendo játékoktól a Lego kockákon át a plüssfigurákig minden szerepel a kínálatban, ami egy gyermek számára vonzó, ám nem árt az óvatosság. A hamisítványok nem felelnek meg azoknak a szigorú biztonsági előírásoknak, amelyek betartására a kicsik biztonsága és egészsége érdekében kötelezik az eredeti gyártókat!

Lefoglalások értéke: 7,6 millió $

Kereskedelmi érték: 26,9 millió $

Részarány: 4%

(Via: CNN Money)