Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

iPhone 4: eredeti vs. hamis

Az imént egy kissé amatőr, de mindenképpen oktató szándékú anyagra bukkantam a legnagyobb videómegosztó oldalon. A közel öt perces videóban egy hamis, illetve egy eredeti iPhone 4-es jelzésű készülék kerül összevetésre. Van benne néhány baki, de már csak azért is érdemes megnézni, hogy lássuk avatatlan szemeknek a két mobil első pillantásra mennyire egyformának tűnik.

A különbségek (angolul nem tudóknak: a bal oldali a hamis)

- a két terméknek másképp nyílik a doboza; a hamis egy külső és egy belső dobozból áll, míg az eredetinek egy doboz alkotja a csomagolását

- az eredeti készülék vékonyabb és kicsit nehezebb (a videó kommentárjában olvasható a vonatkozó korrekció), míg a hamis vastagabb és könnyebb

- a hamisítvány tapintásra gyengébb minőségűnek tűnik, az oldalelemek nem fémből készültek, ahogy az igazi esetében

- a hamis készülék kijelzője jobban tükröződik, mint az eredetié, továbbá a készülék hátlapja a meglévő gombok ellenére nem nyitható le, az oldalgombjai eltérőek, működőképességük kérdéses

Amit még érdemes kiemelni: a bemutató szerint a hamis készüléket kb. 15 percig tudták üzemben tartani, azóta nem lehet bekapcsolni, a hozzá kapott töltőre a készülék nem reagál.

1 Tovább

Jótékony hamisítás - amikor a hamisítványokkal segítenek

A hamisításnak többnyire csak a negatív hozadékáról, káros hatásairól hallani a sajtóban. Szerencsére megvan annak a módja is, hogy az egész társadalom és gazdaság számára kárt okozó tevékenységet utóbb pozitív hozadékkal hasznosítsák. A brit vámhatóság épp a közelmúltba látott el egy idősek otthonát az észak-angliai Crossfell városában korábban lefoglalt hamisítványokkal.

Az adakozás eredményeként az otthon falait most már negyven hamis olajfestmény díszíti. A jótékony akciónak köszönhetően a nyugdíjas otthon falai szebbek és hangulatosabbak, amelynek mindenki örül.

Az otthon konyhája egyébként a közelmúltban lett gazdagabb egy új késkészlettel is. A helyi hatóságok által korábban hamisítás gyanújával lefoglalt késeket  cserélte az eredeti gyártó eredeti eszközökre, majd adományozta az időseknek.

Számos ország, köztük Magyarország jogszabályai is engedik egyébként, hogy a lefoglalt hamisítványokat jótékony célra ajánlják fel a hatóságok. Az amerikai és brit vámosok rendszeresen élnek a törvény biztosította lehetőséggel, de idén a magyar vámosok is megsegítették az árvízkárosultakat korábban lefoglalt hamisítványokkal. A hamisítványok adományozásához a jogtulajdonos jóváhagyása, és a jogsértő márkajelezések eltávolítása szükséges. A veszélyes hamisítványokat természetesen minden esetben megsemmisítik.

0 Tovább

Kalózbiztos formátum és legális fájlmegosztás

Két érdekes hír is olvasható ma az illegális letöltés világából a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) honlapján: az egyik szerint egy brit cég fogyasztóbarát, de kalózbiztos megoldást talált az online letöltésekre, míg a másik szerint holland művészek - kompenzáció ellenében - támogatnák a letöltés legalizálását.

Az utóbbi javaslat két jelentősebb holland művészeket tömörítő szakszervezet sajátja. Elképzelésük szerint, ha a kormány - amely épp most készül módosítani a szerzői jogi szabályozást - általános illetéket vetne ki az adathordozókra és digitális lejátszó eszközökre, abból a fájlcserélés legalizálása mellett teljes körűen kompenzálhatóak lennének a művészek. A szakszervezetek szerint hosszabb távon elképzelhető, hogy a díjat az internetelőfizetés összegébe építsék be.

Az előbbi megoldás kidolgozója a Friend4Music. Ötletük, hogy DRM védelem nélkül, de egyedi azonosítóval, ún. digitális vízjellel ellátva értékesítenék a letölthető zeneszámokat. Így, a fogyasztók valós igényeinek (pl.: korlátlan hordozhatóság) megfelelő zeneletöltő szolgáltatások működhetnének, de kalózkodás esetén a vízjel biztosítaná, hogy a hatóságok az illegális terjesztés forrását megtalálják.

0 Tovább

Díszkivilágítjuk vagy felgyújtjuk a fenyőfát?

Már csak egy hónap van karácsonyig, így szép lassan mindenki megkezdi az ünnepi készülődést. Ennek egyik lépéseként előkeressük a karácsonyfára, ablakokba, kertbe szánt fényfüzéreket, hogy megvizsgáljuk, működik-e még. Ha nem működne vagy esetleg csak újat szeretnénk venni, a vásárlásnál nem árt óvatosnak lenni.

A hamisítók gátlástalanul kihasználják, hogy november végén-decemberben mindenkin eluralkodik a vásárlási láz, és a fogyasztók költéséből ők maguk is szeretnének mind nagyobb szeletet hasítani. Az ünnepekre gyártott hamis termékek között az elektronikai cikkek is megjelennek, amelyek - talán mondanom sem kell - különösen veszélyesek lehetnek. A hamis elosztók, hosszabbítók, égősorok nem felelnek meg azoknak a biztonsági szabványoknak, amelyeket éppen a fogyasztók védelme érdekében állapítottak meg a szakemberek. Az ilyen termékek áramütést okozhatnak vagy épp könnyen túlmelegszenek. Gondolom, senkit nem kell emlékeztetni arra, hogy egy megszáradt vagy száradófélben lévő fa, milyen könnyen tud lángra lobbanni...

Ahogy a lenti videó is elmagyarázza (figyelem! angol nyelvű), a balesetek elkerülése érdekében a) csak megbízható kereskedőnél vásároljunk, b) mindenképpen ellenőrizzük a biztonsági tanúsítványokat és c) üzembe helyezésnél kövessük a gyártó utasításait!

0 Tovább

Dohánylobbi: az egyszerű csomagolás növeli a hamisítást?

A brit egészségügyi minisztérium dohányzás visszaszorító tervei szerint a színes, dizájnos cigarettacsomagolást egyszerűbbre cserélné. Azzal érvelnek ugyanis, hogy a látványos dobozok vonzóak a fiatalok számára, így hozzájárulnak a dohányosok számának növekedéséhez a korcsoportban.

A világ második legnagyobb dohánygyártója, a British American Tobacco (BAT) azonban közölte, kész bíróságon is megtámadni az egészségügyi terveket. Érvelésük szerint ilyen alapon a csokoládé, a rágcsálnivalók és az alkoholos italok csomagolását is újra lehetne gondolni. Meggyőzőbb érvük azonban, hogy az egyszerűbb csomagolás nagymértékben növelhetné a piacra kerülő hamis dohánytermékek arányát.

Az érv jogosnak tűnik, minél egyszerűbb a dizájn, annál könnyebb másolni is, és annál nehezebb kiszűrni a különbséget az eredeti és a hamis között...

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek