Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hamis Ikeától a leopárdokkal küzdő Harry Potterig...

Nem egyszer írtuk már, és valószínűleg fogjuk is még, hogy Kínában tényleg mindent, de mindent hamisítanak. Ennek egyik ékes példája volt két nappal ezelőtti írásunk az IKEA utánzatról, amelyről mai gyűjtésünkben is megemlékezünk. Hogy tovább bizonyítsuk állításunkat, nézzük egy TOP10-es gyűjtést arról, mi nem kerüli el a kínai hamisítók figyelmét!

1. Alig néhány ezer kilométerre a Szajna partjától, Tianducheng város közterületén gyönyörködhetnek a kínaiak az Eiffel-torony csodás látványában...

2. Nem csak Európa ékességei, de az USA építészeti remekei is vonzóak a kínai szem számára. Wuxi és Fuyang városának építészeit például erősen inspirálta az amerikai Capitolium, ahogy az alábbi városháza képén is látható. Hangzhou régióban egyébként egy iparmágnás a Fehér Ház mását építtette meg otthonául a Washington emlékművel és a Mount Rushmore szobraival egyetemben.

2 Tovább

Egyház perel stúdiót

A film forgalmazásának felfüggesztését szeretné elérni a Church of God keresztény mozgalom, amely a napokban indított eljárást a Salvation Boulevard forgalmazói ellen. A világszerte mintegy 150 országban jelen lévő Church of God a szervezet megalapításának 100. évfordulója óta, azaz immár 25 éve használja azt a logót, amellyel a mozgalom képviselői szerint a filmben visszaélnek.

A szervezet szerint a közösség logója, pontosabban annak tükrözött változata jelenik meg a vígjátékban szereplő egyház jelképeként. A filmben Pierce Brosnan alakítja Dan atyát, aki meglehetősen szokatlan módszerekkel üzleti vállalkozássá fejleszti egyházközségét. Ennek az egyházközségnek a logója az, ami szinte megegyezik a Church of God védjegyével.

A keresztény hitközösség 2010-ben szerezte meg a védjegyoltalmat a körbeölelt keresztet formázó logóra. (Lásd jobb fölső sarok)

A film egy-egy képkockája

A mozgalom képviselői szerint a logó filmbeli felhasználása védjegyjogi jogsértésnek minősül, ezért pert indítottak a gyártó Sony Pictures, Mandalay Pictures és IFC Films, valamint a forgalmazó Comcast ellen. Keresetükben kérik a bíróságtól, hogy rendelje el a film forgalmazásának megszüntetését.

Nem ez az első eset, hogy prominens hollywoodi stúdió ellen védjegyjogi per indul. Legutóbb a Mike Tyson ismert arctetoválását készítő tetoválómester perelte a Warner Bros-t. Meglátása szerint ugyanis a stúdió illetéktelenül használja a bokszolónak rajzolt tetkót a Másnaposok 2 című filmben.

0 Tovább

Levédetnék bin Laden nevét a kínaiak

Mondja valaki, hogy a kínai üzletemberek nem ragadnak meg minden lehetőséget! Bár sokan a terrorizmusra asszociálnak Oszama bin Laden nevének hallatán, Kínában többeknek az ex al-Kaida vezér ismertségének kihasználása jutott eszébe... A helyi szellemi tulajdonvédelmi hivatal közleménye szerint a terroristavezér halálának másnapján már tucatnyi regisztrációs kérelem érkezett a helyi védjegyirodákhoz, hogy bin Laden nevét mind angol, mind különböző kínai átírásának formájában levédessék. Sőt, a hivatalhoz az al-Kaida nevének kínai átírására (Ji Di) is érkezett védjegykérelem.

Ami azt illeti, nem ez az első alkalom, hogy kínai kereskedők bin Laden nevét kívánják használni védjegyként. 2001-ben két kérelmezőt utasítottak el az illetékes hivatalok, akik 1. ruházati termék márkaneveként, 2. kozmetikai termékcsalád márkaneveként kívánták használni a közismert nevet.

Egy Zhejiang tartományi védjegyügynökség vezetője szerint bin Laden halálának bejelentését követően csak a tartományban több mint 100 védjegykérelem érkezett, ő személyesen is mintegy 20 kérelmezővel konzultált.

A "leleményes" üzletemberek többnyire fiatalok, zömmel online boltok tulajdonosai, akik remélik, hogy a név ismertségével még jobban fellendíthetik saját forgalmukat. A kérelmezők termékei között farsangi maszkok, autómatricák, hamutartók és celeb figurák is szerepelnek.

Igyekezetük ellenére azonban egyik kérelmező sem tudhatja majd magáénak a bin Laden védjegyet. A kínai jogszabályok szerint ugyanis az olyan termékek, amelyek káros hatásúak lehetnek, a közjó és a közmorál ellen valók nem kaphatnak védjegyoltalmat.

0 Tovább

Jay-Z kiosztaná a hamisítókat

Az amerikai rapper ruhamárkájának jogi képviselői eljárást indítottak egy floridai nagykereskedő ellen, amely a kereset szerint másolja a Jay-Z nevével fémjelzett termékeket. A Rocawear ügyvédei szerint a nagyker elsősorban a farmernadrágok és női felsők dizájnját utánozza, ezért jogi úton szeretnék elérni, hogy a céget eltiltsák az utánzatok gyártásától, árusításától és hirdetésétől.

Nem ez az első eset egyébként, hogy a floridai cég tulajdonosát neves zenészt érintő visszaélés miatt perbe fogják. 2009-ben azért indult ellene eljárás, mert boltjában Michael Jackson nevével és arcképével engedély nélkül ellátott pólókat, posztereket és más emléktárgyakat értékesített.

0 Tovább

Szabad az út a hamis csokik előtt?

Úgy tűnik, Ukrajnában szabad az út a hamis Ferrero csokik előtt. Az illetékes ukrán bíróság ugyanis elutasította a cég Raffaello terméknevére vonatkozó védjegyoltalmi kérelmét. Ez azt jelenti, hogy a Raffaello az ukrán piacon nem levédett márka, így a Ferrero termékének imitációit korlátozás nélkül forgalmazhatják az országban.

A cég márkavédelmi keresetének kimenetelét komoly figyelem övezte, többek között az Egyesült Államok és EU képviselete is jelen volt a bírósági határozat közlésénél. A Ferrero szerint az ukrán bíróság döntése rendkívül negatív képet fest az országról a külföldi befektetők szemében. Hasonló megállapítást tett a European Business Association ukrán képviselője is, aki szerint ez az ügy azért is fontos, mert a külföldi befektetők számára jelenleg is a bírósági rendszer jelenti a legnagyobb akadályt Ukrajnában.

A hírről beszámoló Moscow Times nem közli a védjegyjogi kérelem elutasításának indokát, hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a bíróság döntése azért is veszélyes, mert Ukrajna komoly nemzetközi nyomás alatt áll amiatt, hogy a korrupció melegágyának tekintik Európában.

Plusz egy adalék: épp a múlt héten írtunk arról itt, a NoKamu blogon, hogy Ukrajnában az élelmiszeripari termékek vezetik a hamisítási listát. Ilyen körülmények között ez akkor nem csoda...

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek