Nem egyszer írtuk már, és valószínűleg fogjuk is még, hogy Kínában tényleg mindent, de mindent hamisítanak. Ennek egyik ékes példája volt két nappal ezelőtti írásunk az IKEA utánzatról, amelyről mai gyűjtésünkben is megemlékezünk. Hogy tovább bizonyítsuk állításunkat, nézzük egy TOP10-es gyűjtést arról, mi nem kerüli el a kínai hamisítók figyelmét!

1. Alig néhány ezer kilométerre a Szajna partjától, Tianducheng város közterületén gyönyörködhetnek a kínaiak az Eiffel-torony csodás látványában...

2. Nem csak Európa ékességei, de az USA építészeti remekei is vonzóak a kínai szem számára. Wuxi és Fuyang városának építészeit például erősen inspirálta az amerikai Capitolium, ahogy az alábbi városháza képén is látható. Hangzhou régióban egyébként egy iparmágnás a Fehér Ház mását építtette meg otthonául a Washington emlékművel és a Mount Rushmore szobraival egyetemben.

3. J. K. Rowling sajnos nem tud megfelelő varázsigét ahhoz, hogy megóvja Harry Pottert az újabb nem kívánt kalandoktól. Az olvasók igényének kielégítésére az eredeti történet tucatnyi verziója készült el Kínában, például a Harry Potter and Leopard Walk up to Dragon címet viselő történet.

4. 2009-ben a sanghaji motor show keretében mutatták be a Geely GE modelljét, aminek a  luxusautók kínai rajongói nagyon örülhettek, ám a Rolls Royce tervezői már kevésbé. A kínai modell ugyanis egy-egy az egyben a Rolls Royce Phantom modelljét másolja.

5. A kínai cenzúra talán akadályozza a Google elérhetőségét, de a helyi internetezőknek nincs miért aggódniuk, itt van nekik a Goojje, amely kialakítását, színvilágát tekintve is megegyezik amerikai eredetijével.

6. Tyra Banks ugyan nem büszkélkedhet kínai gyökerekkel, de ez nem akadályozta meg a helyi tévéseket abban, hogy 2008-ban elkezdjék keresni Kína következő topmodelljét... Hasonló kínai spinoff készült egyébként a Project Runway és az American Idol műsoraiból is.

7. Nem mindenkinek van pénze egy eredeti Picasso vagy da Vinci képre, de Kína szerint ez nem is baj. Dafen városában ugyanis egész iparág épült a reprodukciók gyártátására.

8. Az egyik legviccesebb névferdítés, a Bucksstar Coffee, amely Nanjing városában várja a kávézni vágyókat a Pizza Huh intézményben elfogyasztott olasz specialitás vagy a minikutyánál megevett hamburger után...

9. Végül jöjjön a friss hírek egyik főszereplője: enteriőr a hamis IKEA áruházban (bővebben lásd itt)

10. Illetve Kunming város egyik Apple "szaküzlete", amelyet magyarul akár "szkaüzletnek" is hívhatnánk, ha követjük a kínaiak helyesírási szótárát... (a sztoriról bővebben itt és itt)

Képek forrása: Powerwall