Bejárta a világsajtót a hír, hogy egy fiatal kínai nő halálos áramütést szenvedett, miközben töltőn lévő iPhone készülékén telefonált. Szakértők szerint egy ilyen áramütés valószínűsége elég csekély, de ha a készülék vagy valamely alkatrésze nem eredeti, nő a balesetveszély kockázata.

A 23 éves Ma Ailun tragédiáját fokozza, hogy a fiatal nő augusztusban készült férjhez menni. Az Apple az esetet követően bejelentette, teljes körűen együttműködik a rendőrséggel, és maximálisan kivizsgálja a haláleset körülményeit, valamint a gyártó készülékének érintettségét.

A hatósági vizsgálat megerősítette, hogy Ma halálát valóban áramütés okozta, azt azonban még vizsgálják, valóban az iPhone készülék tehető-e felelőssé a balesetért. Szakértők szerint az okostelefonnal történő áramütés lehetősége igen csekély, hiszen a töltés alatt lévő készülék alig 5 voltos áramerősséggel rázná meg a felhasználót, ami normál esetben nem okozhat súlyos balesetet. Növeli viszont a baleset bekövetkezésének kockázatát, ha a telefon, az akksi vagy épp a töltő nem eredeti: a hamisítványok esetében, ezek minőségi hiányosságai miatt, gyakran tapasztalható, hogy könnyebben túlhevülnek, megolvadnak vagy meggyulladnak, esetleg a biztonsági szabványok figyelmen kívül hagyása miatt áramütést okoznak.

Bár Ma testvére szerint a fiatal nő eredeti Apple töltőt használt, a Kínára jellemző hamisítási ráta mellett nem lenne meglepő, ha kiderülne, hamisítvány okozta a balesetet. Hogy így van-e, az a nyomozás során bizonyára kiderül. Addig is, legyetek óvatosak, és ne kockáztassatok! Kerüljétek a potenciálisan veszélyes hamisítványokat!

(Via: CrossMap, Examiner)