Az illegális tartalmak feltöltői között népszerű portál, az Uploader Talk a múlt hét folyamán, egy év folyamatos működés után teljesen váratlanul leállt, és egy igencsak (a kalózok számára legalábbis) sokkoló hírrel lepte meg látogatóit. Az oldal mindvégig csapda volt, ami pusztán azért működött, hogy adatokat gyűjthessen illegális tevékenységet folytató tagjairól.

A jogvédett tartalmak törvénytelen megosztása nem csupán játék. A kalózok soha nem bízhatnak senkiben, hiszen ezzel a lebukás kockázatát növelik. Úgy tűnik azonban, hogy sokan közülük mégis elkövettek egy hibát, megbíztak az Uploader Talkot üzemeltető, WDJ álnéven ismert személyben. A biztonsági okokból ismeretlenségbe burkolózó férfi (vagy nő) egy teljes évig építette álcáját, egészen múlt hét szerdáig, amikor is lerántotta a leplet valódi céljairól.

Egészen kicsiben, mindössze regisztrált tagként kezdte a munkát a kalózok egy másik kedvelt portáljánál a WJunction-nél, itt aztán folyamatosan lépdelt felfelé a „ranglétrán”, előbb moderátor, majd szupermoderátor lett, végül pedig amikor már eléggé ismert volt a feltöltők közösségében, megalapította saját oldalát az Uploader Talk-ot, egy helyet, ahová kifejezetten a kalózkodásból életvitelszerűen élőket invitálta meg. Az oldal hamar népszerű is lett a köreikben, a múlt hét közepéig több mint 1000 regisztrált tagot gyűjtött össze a portál, egészen addig, amíg le nem leplezte magát WDJ.

A sajátos stílusú üzenet, amelyben WDJ felfedi valódi szándékait, itt olvasható angolul.

A levél végén egy kalózellenes szervezetet, a Nuke Piracy -t jelöli meg munkahelyeként, amelynek az összegyűjtött adatbázissal kapcsolatos szándékai még nem ismertek. WDJ ígérete szerint azonban van miért félniük az illegális feltöltőknek.

via: gizmodo