Szabadalombitorlás miatt indult per a Facebook ellen: Joannes Jozef Everardus van Der Meer öt évvel az ismert közösségi oldal megjelenése előtt szerzett szabadalmi oltalmat saját, Surfbook-nak nevezett közösségi felületéhez, amely már a Like gombot is használta.

A pert a Rembrandt Social Media indította, amely Joannes Jozef Everardus van Der Meer halála óta a holland programozó szabadalmi jogait birtokolja. A Rembrandt szerint a Facebook sikerét, részben legalábbis két olyan szabadalomnak köszönheti, amelyet engedély nélkül használ.

Van Der Meer 1998-ban, vagyis öt évvel a Facebook indulása előtt szerzett szabadalmi oltalmat saját, Surfbook-nak nevezett közösségi oldalára, amely egyfajta közösségi naplóként ismerősök közötti információ megosztást tett lehetővé, és amely az információcsere során már használta a Like gombot.

A Virginia állami bíróságra benyújtott periratok szerint a Rembrandt úgy véli, súlyosbítja a szabadalombitorlás tényét, hogy a Facebook tisztában van a van Der Meer által megszerzett oltalmakkal.

(Via: BBC News)