Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) a korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészítette éves összeállítását azokról a weboldalakról és fizikai piacokról, amelyek a jogvédők szerint világszerte a legnagyobb kárt okozzák a filmiparnak. Lássuk, melyek ezek!

A HENT híre szerint az MPAA a fájlcserélő és torrent hálózatok között olyan weboldalakat nevesít, mint a The Pirate Bay és a Btjunkie, a kanadai IsoHunt és Kat.ph, az orosz Rutracker, az ukrán Demonoid és a kínai Xunlei.

A file-hosting és streaming felületek között a Hollandiából működő Megaupload és Megavideo, a brit Putlocker.com és az oroszországi VKontakte is szerepel a listán. Ez utóbbi bár közösségi oldalként jött létre, felhasználói számos jogsértő zenei és filmes tartalmat töltenek fel rá.

A jogsértő tartalmat közvetlenül nem tartalmazó, de az ezekre mutató linkeket listázó weblapok közül az orosz Video2k.tv, a német Letmewatchthis.ch, a Romániából üzemelő Movie2k.to, a spanyolországi Seriesyonkis.com és a brazil 3000filmes oldalakat minősítette kiemelten károsnak a filmipari szervezet.

A fizikai piacok körében több tucatnyi olyan kereskedelmi egységet és régiót határoztak meg a jogvédők, ahol hamis optikai lemezeket és kalózfilmeket adnak el nagy mennyiségben. Ezek között mexikói, indiai, indonéz, ukrán és thai piacok szerepelnek elsősorban, de a kanadai Toronto és Moszkva városának egy-egy piaca is helyet kapott, valamint kiemelték a paraguayi, argentin, brazil határháromszöget, és Írország – Észak-Írország határán fekvő Jonesborough piacát, amelyek állásfoglalásuk szerint földrajzi helyzetükből adódóan az illegális kereskedelem melegágyának tekinthetők.

Ha a teljes listára és az indoklásokra is kíváncsiak vagytok, ITT elolvashatjátok a jelentést.