Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hogyan ábrázoljunk helikoptert videójátékban?

A jogi útvesztő fogalma elég helytállónak tűnik mai hírünk alapján. A The Holywood Reporter számol be egy érdekes jogi esetről, amelynek főszereplői a Battlefield játékokat fejlesztő Electronic Arts (EA) és a harcászati gépeket gyártó Textron. A két cég ugyanis vitába került egymással, sérti-e a Textron jogait, ha a videójátékokban az általa gyártott helikopterekkel azonos megjelenésű harcászati eszközöket rajzolnak a grafikusok.

Korábban az EA és a Textron már pereskedett egymással, akkor az utóbbi védjegyjogi jogsértéssel vádolta az előbbit. A felek 2008-ban peren kívül egyeztek meg egymással. Most azonban a Textron ismét perrel fenyegeti a fejlesztőt, mondván árukülsőre (trade dress) vonatkozó jogait sérti, hogy a Battlefield 3 játékban megjelenő helikopterek éppúgy néznek ki, mint amelyeket a cég harcászati célokra gyárt.

Balra a Textron Viperája, jobbra a Battlefield-ben megjelenő jármű

Az EA, hogy elébe menjen a pernek, maga fordult a bírósághoz, kérve a testületet, mondja ki, hogy ilyen esetekben a másolás nem sérti a gyártó kereskedelmi érdekeit. Az EA szerint a H-1Z Viper, a UH-1Y és a V-22 Osprey helikopterek szerepeltetése a játékban nem jogellenes, sőt, a játékok csomagolásán a jogszabályoknak eleget téve fel is tüntetik, hogy a Battlefield-ben megjelenő fegyverek és egyéb harcászati eszközök valós eszközökkel való hasonlósága nem feltételez a két cég között kereskedelmi kapcsolatot.

(Via: THR)

0 Tovább

Nem lopták a bombákat!

Díjeső és kritikai elismerés ide vagy oda, úgy fest A bombák földjén című filmről újra és újra jogviták kapcsán kell olvassunk. Először is, a készítők a gyártás pillanatától kezdve csatáznak az illegális letöltőkkel. Előbb attól volt hangos a témával foglalkozó sajtó, hogy a gyártó stúdió rekordmennyiségű gyanúsított IP-címével indított eljárást a kalózok ellen (a sztoriról "A történelem leghosszabb vádlott listája!" címmel mi is írtunk), aztán pedig attól, hogy ezek 90 százaléka ellen ejtették a vádakat. A friss hír, végre valami pozitívum a Voltage Pictures, Kathryn Bigelow rendező és a forgatókönyvíró Mark Boal számára.

Egy iraki veterán, Jeffrey S. Sarver ugyanis pert indított a fent megnevezettek, valamint a Summit Entertainment ellen annak gyanújával, hogy a filmhez az ő katonai pályafutása szolgálta alapul, így az alkotók sértik jogait, negatív hírben tüntetik fel, ráadásul a film bevételeiből sem részesült. A jó hír, hogy a Hollywood Reporter híre szerint a bíróság elutasította a keresetet. 

A bíróság azzal érvelt, hogy mivel a film témája az iraki háború, a történet a közérdeklődésre számot tartó produkció, ilyenformán a volt katona pereskedése a szólásszabadság elveivel ütközik. A bíróság megállapította továbbá, Sarver bármilyen hasonlóságot fedezzenek is fel önmaga és a film főhőse között, egyértelműen a film alkotóinak munkája a főhős karaktere. Ami a rossz hírnevet illeti, az eljáró bíró szerint, a film nem akadályozza Sarver szolgálatteljesítését, és nem teremt számára hátrányos helyzetet további pályája vonatkozásában. 

A fentiekre való tekintettel a veteránnak nincs jogalapja részesedést követelni a bevételből sem.

1 Tovább

Glee kontra Glee

Érdekes védjegyjogi vita van kibontakozóban a brit bíróságon: Mark Tughan, brit vállalkozó beperelte a Twentieth Century Fox képviseletét a csatorna Glee (Magyarországon: Glee – Sztárok leszünk) című sorozata okán. Tughan ugyanis tulajdonosa Nagy-Britanniában a zenés stand-up comedy műsorokat szervező The Glee Club-nak, ráadásul a produkció nevét 2001-ben védjegyként is levédette.

 

Glee kontra Glee

A brit show tulajdonosa azzal érvel, hogy, egyrészt a Glee védjegyet nem használhatná a Fox, mert nem az övé, másrészt, hogy az amerikai sorozat komoly anyagi károkat okoz neki. Úgy véli, a szórakozásra vágyó fogyasztók a sorozat népszerűsége okán könnyen összekeverik a két produkciót, és azt hihetik, hogy a brit humor előadásokon a tévében látotthoz hasonló műsort kaphatnak. Tughan szerint a stand-up comedy showk jegyeladásai szintén a tévés sorozat miatt teljesítenek a korábbiaknál rosszabbul, ami megnehezíti számára, hogy a szigetországban újabb Glee klubokat nyisson.

A The Hollywood Reporter szerint a brit showman védjegye a szórakoztatóipar több szektorára, így a televíziós műsorokra is érvényes.

0 Tovább

Rossz útra tért a bíró?

Ebben a hónapban már két alkalommal is adtunk hírt arról, amikor a másik oldal tér rossz útra. Adott a rendőr, aki illegálisan töltött le filmeket, a színész, aki belső használatra szánt kópiát osztott meg, ma pedig itt van a bíró, akit kalózlemezek értékeséért ítéltek el. A Computer Active friss cikke szerint Gordon Harris-t hat hónap - egy évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítéltek Nagy-Britanniában hamis CD és DVD lemezek értékesítésének vádjával. A korábban bíróként dolgozó Harris a bírósági meghallgatásán beismerte bűnösségét.

A Coventry-i hatóságok szerint a most 71 éves Harris 2006 és 2009 között hamis járműkezelési útmutatókat értékesített Jaguar és Peugeot típusú gépjárművekhez. Az adott időszakban a DVD lemezekre írt kézikönyvekből mintegy 3500 darabot adott el. A DVD hamisítás mellett az ex-bírót 50 darab rendelésre készített kalóz CD gyártásával is vádolják.

Az ügyben fia volt tettestársa, akit ez év májusában 12 hónap szabadságvesztésre és 30 ezer font kártérítés megfizetésére ítélt a bíróság. A volt bíró ügye nincs még lezárva. A hatóságok szeretnék, ha esetében is döntene kártérítési kötelezettségről a bíróság.

0 Tovább

Színész szivárogtatta ki a Fekete hattyút?

Az FBI szerint Wes DeSoto színész szivárogtatta ki a Fekete Hattyú című film kalózkópiáját az internetre. A Wired magazin ThreatLevel blogja szerint DeSoto, aki az amerikai Színészek Céhének tagja, és aki mostanában a CSI: Helyszínelők című sorozatban játszik kisebb szerepet,  beismerő vallomásra készül a jövő hónapban esedékes következő bírósági tárgyaláson.

Natalie Portman a Fekete Hattyú című filmben

Az FBI az év elején kutatta át DeSoto lakását, amelynek során előkerült bizonyítékok alapján azzal vádolják, hogy öt, még a mozikban vetített filmet töltött fel a The Pirate Bay torrent oldalra. A hatóság őt gyanúsítja A harcos, A király beszéde, a Rabbit Hole és a 127 óra című filmek illegális közzétételével is. DeSoto az értesülések szerint a Fekete hattyú című alkotás illegális megosztását készül beismerni. 

A filmek eredeti kópiáit a Színészek Céhe tagjai számára bocsátották rendelkezésre a stúdiók. A kópiákon ún. digitális vízjelek vannak, amelyek minden másolat esetében egyediek, így azonosítani tudták a kiszivárogtatás forrását.

A színész akár 10-16 hónap börtönbüntetésre is számíthat tettéért, de várható, hogy az ügyészség inkább kártérítés kiszabását és felfüggesztett börtönbüntetést fog kérni.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek