A Megaupload ez év januári lekapcsolásával nem csak az illegálisan terjesztett tartalmak váltak elérhetetlenné, de nagyszámú saját tartalom is elveszett a tulajdonosaik számára. Ezek sorsa egyelőre megoldatlan.

Mintegy 1100, korábban a Megaupload által használt szerver várja az Egyesült Államokban, hogy kiderüljön, mi fog történni az azokon tárolt adatokkal. A fájlok jelentős része illegálisan megosztott tartalom, ám jelentős mennyiségű az is, amely a felhasználók saját tulajdonát képezte, és amely tulajdonosaik számára elérhetetlenné vált. A fájlok sorsa egyelőre bizonytalan: nem lehet tudni, hogy a bizonyítékként lefoglalt szervereknek és az azokon tárolt fájlok sorsa mi lesz.

Egy ohioi üzletember lehet az, akinek ügye rendezheti az érintett fájlok helyzetét. Kyle Goodwin tavasszal indított bírósági eljárást annak okán, hogy a Megaupload portál bezárásával nem fér hozzá azokhoz a tartalmakhoz, amelyeket maga töltött fel a weboldalra. Az OhioSportsNet oldal tulajdonosa és riportere a Megaupload fizetős szolgáltatását igénybe véve háttértárként használta a felületet arra az esetre, ha fizikai adathordozói megsérülnének, és így adatai elvesznének.

A kereset elindítása után a bíróság most először jelezte, meghallgatást tűz ki annak érdekében, hogy kiderüljön, Goodwin hogyan kaphatná vissza anyagait. A bíróság vizsgálni fogja, hol és hogyan tárolják most az adatokat, illetve mikor és hogyan lehetne azokat visszaszolgáltatni tulajdonosának. Ráadásul elvárja, hogy a meghallgatásra, mind Goodwin, mint az amerikai kormány képviselete megoldási javasatokkal érkezzen.

(Via: Ars Technica, HENT)