Aki kicsit is követi a Kim Dotcom-sztorit, joggal gondolkodhat el azon, hogy az ex-Megaupload vezérnek honnan van pénze beindítani egy új üzletet, mikor az ellene zajló hatósági eljárás során minden vagyonát zárolták? Ismerjétek meg Tony Lentino-t, Dotcom barátját és a Mega vezetőjét.

Tony Lentino, a Mega vezetője

A The New Zealand Herald közölt riport a január közepén elindított Mega oldal mögött álló befektetőről, akinek Kim Dotcom nem csak üzleti, de magánéletének finanszírozását is köszönheti. Bár azt nem tudni, Tony Lentino pontosan mennyit fektetett be az új üzletbe, de befektetői státusza nem titok, ahogy az sem, hogy Dotcom letartóztatása, és vagyonának zárolása óta anyagilag segíti az amerikai hatóságok által szerzői jogi jogsértéssel vádolt internetgurut és családját korábbi életszínvonaluk fenntartásában.

Lentino a riport szerint szívesebben marad háttérszereplő, és nem veri nagydobra üzleti és anyagi sikereit. Az új-zélandi férfi 15 évesen kimaradt az iskolából, és 20 évesen alapította meg az Instra nevű, ma már nemzetközi hírű cégét, amely domain név szolgáltatásával évi 20 millió dolláros bevételt termel. Lentino és Dotcom állítólag azt követően lettek barátok, hogy utóbbi kölcsönkérte Lentino kifutópályáját (igen, a férfi képzett pilóta, akinek saját helikoptere és reptere van), hogy autóját megtúráztathassa.

Tony Lentino jelenleg a Mega ügyvezető igazgatói posztját is betölti, bár elgondolása szerint pozíciója csak átmeneti. A férfi nem számol azzal, hogy a Mega működése törvénybeütköző lenne, viszont úgy hiszi, állami támogatással létrehozhatják az új-zélandi Szilikon-völgyet.

Hogy mi lesz a Mega jövője, korai lenne még megmondani. Tény, hogy a jogvédők nem ok nélkül figyelik árgus szemmel az új oldalt, ám hogy az oldal működése törvényes tud-e maradni, az nagyban függ a felhasználók magatartásától is. A vállalkozás szempontjából ráadásul az sem mindegy, hogyan alakul a Dotcom elleni hatósági eljárás. A férfi kiadatási tárgyalását ez év nyarára tűzték ki, amikor az új-zélandi bíróság az USA által benyújtott kiadatási kérelemről, és így a Dotcom amerikai felelősségre vonásának lehetőségéről, amelynek során több száz millió dollárnyi károkozást kérnének rajta számon.

(Via: NZ Herald)