Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem lopták a bombákat!

Díjeső és kritikai elismerés ide vagy oda, úgy fest A bombák földjén című filmről újra és újra jogviták kapcsán kell olvassunk. Először is, a készítők a gyártás pillanatától kezdve csatáznak az illegális letöltőkkel. Előbb attól volt hangos a témával foglalkozó sajtó, hogy a gyártó stúdió rekordmennyiségű gyanúsított IP-címével indított eljárást a kalózok ellen (a sztoriról "A történelem leghosszabb vádlott listája!" címmel mi is írtunk), aztán pedig attól, hogy ezek 90 százaléka ellen ejtették a vádakat. A friss hír, végre valami pozitívum a Voltage Pictures, Kathryn Bigelow rendező és a forgatókönyvíró Mark Boal számára.

Egy iraki veterán, Jeffrey S. Sarver ugyanis pert indított a fent megnevezettek, valamint a Summit Entertainment ellen annak gyanújával, hogy a filmhez az ő katonai pályafutása szolgálta alapul, így az alkotók sértik jogait, negatív hírben tüntetik fel, ráadásul a film bevételeiből sem részesült. A jó hír, hogy a Hollywood Reporter híre szerint a bíróság elutasította a keresetet. 

A bíróság azzal érvelt, hogy mivel a film témája az iraki háború, a történet a közérdeklődésre számot tartó produkció, ilyenformán a volt katona pereskedése a szólásszabadság elveivel ütközik. A bíróság megállapította továbbá, Sarver bármilyen hasonlóságot fedezzenek is fel önmaga és a film főhőse között, egyértelműen a film alkotóinak munkája a főhős karaktere. Ami a rossz hírnevet illeti, az eljáró bíró szerint, a film nem akadályozza Sarver szolgálatteljesítését, és nem teremt számára hátrányos helyzetet további pályája vonatkozásában. 

A fentiekre való tekintettel a veteránnak nincs jogalapja részesedést követelni a bevételből sem.

1 Tovább

Kalózzenével hirdet az Audi?

Társadalmi célú programok támogatását vállalta az Audi annak a megállapodásnak a részeként, amelyet szerzői jogi jogsértés okán Eminem lemezkiadójával kötött. Az Eight Mile Style LLC azért kezdeményezett eljárást az Audi ellen, mivel az autógyár Audi A6 Avant modelljének online promóciós videójában olyan zenei aláfestést használ, ami jelentős hasonlóságot mutat az amerikai rapper Lose Yourself című számával. A dal a 8 mérföld című filmben hangzott el, és már a Chrysler is használta Eminem együttműködésével egy kampánya során.

A Hamburgban indított per eredményeként az Audi elismerte hibáját, és szellemitulajdon-védelmi elkötelezettségét hangsúlyozva vállalta, hogy kártérítésképpen jelentősebb összegekkel támogat Detroit városban indított társadalmi célú programokat. Az összeget nem hozták nyilvánosságra.

A zenei egyezés még a kevésbé éles hallásúak számára is egyértelmű, hallgassátok csak!

Lose Yourself az Audi szerint:

0 Tovább

Szabadalmi vita dühíti a mérges madarakat

Erősen felbőszülhettek (talán még zöld disznót is kiáltottak) az Angry Birds fejlesztői, miután szabadalmi jogsértés okán peres eljárás indult ellenük. A rendkívül népszerű madaras játék (amely múlt heti adatok szerint már 300 millió letöltéssel büszkélkedhet) tulajdonosa, a Rovio ellen szabadalmak licencelésével foglalkozó Lodsys nevű cég indított keresetet. A hírt közlő BBC News nem ír arról, pontosan milyen szabadalmat sérthetett a Rovio, de a Lodsys szerint Android és Apple iOs platformokra fejlesztett játékaiban egy általa birtokolt szabadalmat használ érvényes licence nélkül a játékfejlesztő.

Nem a Rovio az egyetlen, amelyet bíróságra citált a Lodsys. Szabadalmi vita okán a cég pert indított az Apple, a Grand Theft Auto-t fejlesztő Take-Two Interactive, az Electronic Arts és az Atari ellen is.

0 Tovább

Egyház perel stúdiót

A film forgalmazásának felfüggesztését szeretné elérni a Church of God keresztény mozgalom, amely a napokban indított eljárást a Salvation Boulevard forgalmazói ellen. A világszerte mintegy 150 országban jelen lévő Church of God a szervezet megalapításának 100. évfordulója óta, azaz immár 25 éve használja azt a logót, amellyel a mozgalom képviselői szerint a filmben visszaélnek.

A szervezet szerint a közösség logója, pontosabban annak tükrözött változata jelenik meg a vígjátékban szereplő egyház jelképeként. A filmben Pierce Brosnan alakítja Dan atyát, aki meglehetősen szokatlan módszerekkel üzleti vállalkozássá fejleszti egyházközségét. Ennek az egyházközségnek a logója az, ami szinte megegyezik a Church of God védjegyével.

A keresztény hitközösség 2010-ben szerezte meg a védjegyoltalmat a körbeölelt keresztet formázó logóra. (Lásd jobb fölső sarok)

A film egy-egy képkockája

A mozgalom képviselői szerint a logó filmbeli felhasználása védjegyjogi jogsértésnek minősül, ezért pert indítottak a gyártó Sony Pictures, Mandalay Pictures és IFC Films, valamint a forgalmazó Comcast ellen. Keresetükben kérik a bíróságtól, hogy rendelje el a film forgalmazásának megszüntetését.

Nem ez az első eset, hogy prominens hollywoodi stúdió ellen védjegyjogi per indul. Legutóbb a Mike Tyson ismert arctetoválását készítő tetoválómester perelte a Warner Bros-t. Meglátása szerint ugyanis a stúdió illetéktelenül használja a bokszolónak rajzolt tetkót a Másnaposok 2 című filmben.

0 Tovább

Hamisítványok a Super Bowl döntőjén

Az amerikai hatóságok 3,5 millió dollárnyi, az amerikai futball-bajnokság döntőjére készült hamisítványt foglaltak le még a sportesemény megrendezése előtt. Két nappal a Super Bowl előtt már több mint 36 ezer darab hamis relikviát, mezeket, baseball sapkákat, pólókat, kabátokat találtak.

Az eseménynek otthont adó Dallas városában mintegy 10 ezer darab hamisítvány került elő, ezek összértéke több mint 550 ezer dollár. Az amerikai illetékesek szerint az idei lefoglalások értéke és mennyisége annak ellenére rekordnak számít, hogy a döntő hétvégéjén folytatott fokozott ellenőrzések eredményeiről még nincsenek összesített adatok. Tavaly mintegy 30 ezer darab hamisítvány került elő 2,8 millió dollár értékben. Az elmúlt négy évben pedig - az idei eredményeket is beleszámolva - 66 ezer darab, az NFL jogait sértő hamis termék került elő 6,3 millió dollár értékben.

0 Tovább
123
»

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek