Két ismert netes mém, a Nyan Cat és a Keyboard Cat kitalálói szerzői jogsértés vádjával pert indítottak a Warner Bros. és a 5th Cell Media ellen. Szerintük ugyanis a két macska figuráját a médiacégek illetéktelenül használják Scribblenauts című játékaikban.

Nyan Cat (Forrás: Know your meme)

Charles Schmidt, a Keyboard Cat kitalálója, valamint Christopher Orlando Torres Nyan Cat atyja nyújtotta be a keresetet, amely a Scribblenauts forgalmazásának felfüggesztését, valamint kártérítést követel a figurák illetéktelen használatáért.

Keyboard Cat 2009 óta, Nyan Cat a 2012-es kiadás óta szerepel a játékban. A kitalálók szerint sem a pólóban zongorázó, sem a szivárvány csíkot húzó macska karakterének használatáért nem kért engedélyt tőlük a játékot gyártó Warner Bros. és 5th Cell Media, miközben mind Schmidt, mind Torres regisztráltatta szerzői jogait, illetve mindketten folyamodtak védjegyoltalomért. Torres jó eséllyel jogosult kártérítésre, mivel egy évvel az illetéktelen használatot megelőzően már rendelkezett érvényes regisztrációval. Schmidt esete viszont kérdésesebb, mint a figurára egy évvel azt követően szerzett szerzői jogosultságot, hogy Keyboard Cat először szerepelt a Scribblenauts játékában.

(Via: TorrentFreak, iptrademarkattorney.com)