Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bevállalós tiltakozás a kalózkodás ellen

Szokatlan módját választotta egy brazil írónő, hogy a kalózkodás ellen tiltakozzon. Egy perui kormányzati épület előtt gyakorlatilag meztelenre vetkőzve, a testére festett felirattal kívánta felhívni a figyelmet az illegális terjesztés problémájára.

Vanessa de Oliveira meglehetősen ellentmondásos írónő. Évekig dolgozott call girl-ként, és az ott szerzett tapasztalatait adja vissza könyveiben szexuális és párkapcsolati tanácsok formájában.

Az írónő perui látogatása során háborodott fel azon, hogy összes könyve elérhető a helyiek számára kalóz formátumban. A helyzetre válaszul egy szál alsóneműben, hátán és mellkasán a vörössel felfestett "No a la piratería", vagyis "Nem a kalózkodásra" felirattal állt ki a limai kormányhivatal épülete elé. Vanessa de Oliveira az akcióval azt szeretné elérni, hogy könyveit soha többé ne terjesszék illegálisan, mert mint mondta, "egy ország alapja a kultúra, s benne a könyvek, így ha a könyvekkel visszaélnek, akkor az ország kultúrája is veszélybe kerül."

Hogy lesz-e eredménye a tiltakozásnak, azt nem tudhatjuk. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy célját elérte, és észrevették.

(Via: TorrentFreak)

0 Tovább

Jake Sully, a Bosszúálló?

Az elmúlt hetekben a szuperhősöket felvonultató Bosszúállók jegyeladási sikereitől hangos a filmes sajtó. A film, amelyben Vasember, Thor, Hulk, Amerikai kapitány és társaik együtt szállnak harcba a világ megmentéséért kiváló nyitó hétvégéje után szorgosan halad afelé, hogy a nemzetközi bevételek örökranglistáján olyan nagyágyúkat körözzön le, mint a Harry Potter széria befejező része vagy a Transformers harmadik epizódja.

Nem meglepő hát, hogy a produkció a kínai hamisítókat is megihlette. Ám az alábbi fotó tanúsága szerint ők eltévedtek kissé. Bár sem Pókember, sem Batman nem szerepel a filmben, de ők legalább klasszikus képregény hősök. No, de azt magyarázza meg valaki, milyen analógia alapján került a pólóra Jake Sully, az Avatar főszereplője? (Azon túl persze, hogy mindenidők legjobb bevételt produkáló filmjéről beszélünk...)

(Via: geektyrant.com)

0 Tovább

Egyelőre nem perelheti az Apple csődbe ment versenytársát

Szabadalmi jogsértés gyanújával kívánna eljárást indítani az Apple a Kodak ellen, az illetékes bíróság azonban egyelőre elutasította az almás cég keresetét. Az ok: nem lenne tisztességes egy csőd szélén álló cég ellen pereskedni.

Az Apple az LCD kijelzők előnézeti képmegjelenítési technológiájára vonatkozóan próbálna szabadalom bitorlás gyanújával eljárást kezdeményezni. A cég szerint ugyanis a Kodak illetéktelenül szabadalmaztatott egy vonatkozó eljárást, és így jogtalanul szerepelteti szabadalmi portfoliójában.

A Kodak ez év januárjában kért csődvédelmet, bejelentve, hogy értékesíteni kívánja 1100 tételből álló, digitális képalkotási eljárásokra vonatkozó szabadalmait, amelyek összértékét 2,6 milliárd dollárra becsülik. Az Apple ennek kapcsán fordult a csődeljárásokkal foglalkozó amerikai bírósághoz, kérve, hagyják jóvá, hogy a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál (International Trade Commission, ITC) panaszt tegyen a Kodak ellen. Ahogy a bevezetőben írtuk, a Kodak csődvédelmével foglalkozó bíró elutasította a keresetet, így az Apple-nek ki kell várnia a Kodak helyzetének alakulását, mielőtt egyes szabadalmainak legalitását ismét megvétózza.

(Via: IPR China)

0 Tovább

Védheti-e szerzői jog a pornót?

A szerzői jog, letöltés vs. illegális letöltés témakörében jártas olvasóink már tudják, hogy az Egyesült Államokban bevett gyakorlat a stúdiók részéről, hogy monitoroztatják a letöltő oldalakat. Az illegális letöltők IP-címeit legyűjtve, bírósági úton kikérik a letöltők adatait, majd jogi képviselőn keresztül felkeresik őket a kártérítés ügyében, egyúttal pereskedést vagy peren kívüli megállapodást ajánlva nekik. Most azonban egy felnőtt filmeket gyártó stúdió könnyen lehet, hogy alaposan mellényúlt. Történt ugyanis, hogy egy illegális letöltéssel vádolt hölgy nem hogy megállapodni nem, de vállalva a bírósági költségeket viszont támadja a stúdiót, mondván az erotikus filmeket nem védheti szerzői jog.

A Hard Drive stúdió szerint az érintett Liuxia Wong tavaly márciusban a BitTorrent rendszerén keresztül töltötte le és osztotta meg a 18-as karikás az “Amateur Allure Jen” című produkciót.

Wong azonban tagadja, hogy magatartása jogsértő lett volna. Véleménye szerint ugyanis a Hard Drive nem védheti szerzői joggal filmjeit, azok ugyanis tartalmukat tekintve nem felelnek meg az Egyesült Államok alkotmánya szerzői jogi záradékának, amely felhatalmazza a kongresszust, hogy tudományos és művészeti értékkel bíró alkotások alkotóinak védelmet biztosítson. Sőt, Wong hivatkozik egy kaliforniai törvényre is, amely kimondja, hogy az obszcén tartalomnak nincs tudományos vagy művészeti hozadéka, így nem védheti szerzői jog.

Kíváncsiak vagyunk, az eljáró bíróság, hogyan dönt majd! 

(Via: TorrentFreak)

1 Tovább

SuperBowl: lecsaptak a hatóságok

A hétvégén rendezték meg az amerikai futballbajnokság döntőjét, a SuperBowl kupát, ami a sport élvezete mellett nem csak a szünetekben vetített reklámok miatt érdekes, hanem a hatóságoknak is ad munkát, nem keveset.

Az amerikai rendőrök, pénzügyőrök, vámosok idén is igen aktív ellenőrzést folytattak. Ennek eredménye, hogy a sportesemény előtt 307 (!) weboldalt zároltak: 16 közülük illegális streaming site volt, a többi 291 hamis sportszereket, sport ruházati cikkeket és sportrelikviákat értékesített.

 

Az online intézkedések mellett nagy mennyiségű illegális relikviát foglaltak le még a hétvége előtt: több 42 ezer darab hamis SuperBowl-hoz köthető mezt, ruházati cikket sportszert találtak, amelyek összértéke eléri a 4,8 millió dollárt. Előkerült továbbá számos az NBA, a baseball és hoki liga védjegyeivel ellátott sportcikk, amelyekkel együtt az összes lefoglalt termék száma meghaladja a 65 ezret, összértékük pedig a 6,4 millió dollárt.

Az alábbi linkre kattintva egy amerikai híradórészletet is láthattok, amelyben megmutatnak többet is a hamisítványokból: http://www.youtube.com/watch?v=lhkVUvQQHF8 (Sajnos nem beágyazható, de érdekes)

(Via: ICE)

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek