Újabb demonstratív megsemmisítő akciót hajtott végre Kína: összesen 21 millió font értékű hamis terméket égettek el, hogy ezzel is bizonyítsák az ország jogvédelmi elkötelezettségét.

Épp a múlt héten írtunk róla, hogy a kínai hatóságok 3000 liter hamis bort semmisítettek meg, és máris itt az újabb megsemmisítési akcióról szóló hír. Guizhou tartományban mintegy 21 millió font értékű hamis cigarettát, bort, ruházati kiegészítőt és kozmetikumot vetettek tűzre, ezzel is demonstrálva, hogy az ország nem tűri a hamisítást.

   

Bármilyen látványos és nagy szabású is az akció, az országnak sokat kell még tennie azért, ha meg akar szabadulni "hamisítvány gyáros" imázsától. Az ENSZ becslése szerint a 2008 és 2010 között világszerte lefoglalt hamis áruk 75 százaléka Kínából származott. Az EU, az USA, sőt a világ legtöbb országának területére érkező hamisítványoknak is rendre Kína az elsődleges forrása.

Hogy milyen nagy volumenű az országban a hamisítás, arra jó példa, mikor tavaly a kínai Shenyang város üzleteinek 95 százaléka bezárt, mikor elterjedt a pletyka, hogy a hatóságok hamisítás elleni razziát indítanak a boltokban. Hasonló volumenről tanúskodik annak a táskahamisító hálózatnak a felszámolása is, amelynek 73 tagját 960 ezer hamisítvány gyártásának és exportálásának gyanújával vették őrizetbe. Az ügyben 5 milliárd jüan (52 millió font) értékű ingóságot, vagyontárgyat és hamis terméket foglaltak le.

(Via: The Daily Mail)