A brit Sunday Mirror újságírói napokon át követték a szigetország rendőrségének munkáját, hogy feltérképezzék a hamisítványok karácsonyi piacát.

A lap annak eredt nyomába, hogy milyen termékek, és hogyan okoznak mintegy 10 milliárd font veszteséget évente a brit gazdaságnak. Az eredmények még a bulvárlap tudósítóit is meglepték. Metilalkohollal felöntött – vakságot és/vagy halált okozó vodka és whiskey, zárlatos és tűzveszélyes hajvasaló, szörnyű kiütéseket okozó hamis parfüm került a néhány nap alatt a nyomozók célkeresztjébe.

A ruházati cikkek gyenge utánzatai talán nem is tűnnek veszélyesnek első ránézésre. De ilyen esetekben is kérdés, milyen anyagokat és festéket használtak a kizárólag az olcsóságra törekvő hamisítók – ezek is lehetnek bőrirritáció forrásai. Arról nem is beszélve, ha épp egy fontos szituációban szakad el rajtunk az adott darab!

A halálos szeszes italokkal a fő probléma, hogy nem etil-, hanem metilalkohol van bennük, legalább részben. Ezt ízre szinte lehetetlen kiszűrni, ám a hatásai annál nyilvánvalóbbak. Már három centiliter is végleges látásvesztést vagy akár halált okozhat. A hatóságok az együttműködés ideje alatt több mint 5400 üveg hamis vodkát foglaltak le. Egy liverpooli illegális szeszfőzdére és palackozóüzemre is lecsaptak.

A főzőalkalmatosságok mellett 500 felcímkézett, ám üres üveget is találtak: Bells, Smirnoff, Jameson és Glen Moray márkákat. (Magyarországon épp a közelmúltban kelt lába mintegy húszezer liter metilalkoholnak, tehát NAGYON óvatosan és körültekintően járjunk el, ha szeszes italt ajándékoznánk!)
Ruth Orchard,  a kétszáz márkát tömörítő Hamisítás-ellenes Csoport képviselője,arra figyelmeztet az újság hasábjain, hogy mindent hamisítanak a bűnözők, ami általában a karácsonyfa alá kerülhet. Az interneten és a boltokban ugyanúgy találkozhatunk veszélyes, silány termékekkel, mint az utcai vásárokon.

Érdemes komolyan venni az intelmet: ha valóban békés, nyugodt karácsonyt szeretnénk, messziről kerüljük el a feltűnően olcsó, bizonytalan eredetű termékeket.

Akár életet is menthet az egészséges éberség!

(Via: Mirror)