Megnyugodhatnak a valódi ritkaságokra hajtó bélyeggyűjtők. Olasz tudósok ugyanis felfedeztek egy új módszert, amivel az eddigieknél jóval egyszerűbben kideríthető egy bélyegről annak eredetisége.

 

Azoknak, akiknek nem tartoznak a szenvedélyei közé a bélyegek gyűjtése talán furcsa lehet, hogy léteznek egyáltalán hamis példányok. Persze, ha tudjuk, hogy a legritkább bélyegek nemritkán dollármilliókba kerülnek, akkor már talán nem is csodálkozunk ezen annyira.

Az eddig rendelkezésre álló technológiák sajnos a bélyeg részleges károsodásával jártak, mivel mintát kellett venni a papírból vagy a rajta található tintából. Ráadásul csak és kizárólag nehezen elérhető szakemberek voltak képesek megállapítani egy megkérdőjelezett darab valódiságát.

Az olasz kutatók által használt új, infravörös spektroszkópiás módszer hasonlatos ahhoz, mint amiről a múlt héten számoltunk be és szintén a hamis anyagok megkülönböztetésén alapul. A technológia lényege leegyszerűsítve az, hogy infravörös fénnyel világítják meg a bélyegeket, majd annak tükrében, hogy miképpen nyeli el a fényt, képesek meghatározni, hogy az eredeti anyagokból áll-e.

A tudományos vizsgálatok során 1850-ig visszamenőleg rengeteg eredeti bélyeget teszteltek infravörös fényben. Ezek eredményeként hoztak létre különböző profilokat, amik segítségével könnyedén kiszúrhatóak lesznek a hamis példányok. Az olasz kutatók egyébként a megállapított bélyeg-profilok alapján meg is vizsgáltak 180 darabot, aminek eredményeképpen két hamisítványt is sikerült leleplezni.

via: gizmag