Idén már kétszer is írtunk arról, hogy a kínai építészek szívesen "merítenek ihletet" nyugati társaiktól. Ma Párizstól Manhattanig tartó gyűjtésünket egészítjük ki néhány további replika épülettel.

Az Eiffel-torony replikája Hangzhou külvárosában magasodik

Ha nem jutnak el Olaszországba, bizonyára a kínai szerelmesek is szívesen gondoláznak saját Velencéjükben. Az idilli olasz várost Hangzhou régiójában építettek újra. A replika épületek állítólag igen népszerűek a kínai ingatlan tulajdonosok körében, akik kifinomultságot és anyagi jólétük reprezentációját látják a másolatokban.

Velence Kínában és Olaszországban

Velence mellett egy másik olasz műkincs is ékesíti Hangzhou városát, nevezetesen a Szent Márk tér, amely azonban csak megjelenésében, hangulatában már kevéssé hasonlít olasz eredetijére.

Szent Márk tér Kínában és Olaszországban

Olaszországból észak felé vesszünk az utunkat, hogy eljussunk Sanghaj Temze-parti falujáig. A replika falut nagy gonddal építették: pubok, kávézók, sőt Winston Churchill szobra szegélyezik az "angol" utcákat, ahol a Buckingham palota őrei strázsálnak, és amelyek ékességét a bristoli Christ Church másolata képezi.

Kínai és angol Christ Church templom

Sanghajban maradva tovább haladunk észak felé, hogy Luodian Town-ba érkezve a skandináv építészetből is kapjunk egy kis ízelítőt. A skandináv épületegyüttes azonban egyike Kína szellemvárosainak. Az épületek üresen állnak, a tömegközelekedés kiépítetlensége miatt sem lakók, sem vállalkozók nem akarnak beköltözni, ráadásul a tervezők még egy súlyos hibát elkövettek: a tervezésnél nem vették figyelembe a feng shui alapelveit, amelyekre viszont még azok a kínai lakásvásárlók is figyelnek, akik a nyugati módinak hódolnának.

Skandináv építészet eredetiben és Ázsiában

(Via: The Daily Beast)