Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Milliárdnyi kattintást vonzanak a fájlcserélő oldalak

Az mondják ugye a jogvédők, hogy a kalózkodás elleni harc mindaddig nem lehet sikeres, amíg van kereslet az illegálisan terjesztett tartalomra. Na most, megbecsülendő, hogy mekkora is lehet ez a kereslet, amelyet meg kellene győzni a legális szolgáltatások használatának fontosságáról, ahhoz érdemes egy pillantást vetni az alábbi táblázatra.

A gyűjtést a Google adatbázisa alapján a TorrentFreak készítette, és kitűnően látszik belőle, hogy a tíz legnagyobb P2P oldal több tízmilliónyi látogatót vonz havonta, míg az oldalmegtekintések száma alulról fölfelé a százmilliós nagyságrendtől a milliárdos mennyiségig nő.

Két dolog érdekes még ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy torrentekkel foglalkozó híroldal szerint a Google jelentősen alábecsüli a kattintások számát. Pl.: a The Pirate Bay saját állítása szerint az oldal nem 650 millió, hanem 1,5 milliárd megtekintést generál havonta. Ez több mint a duplája a táblázatban szereplő tételnek.

A másik érdekesség, amire a cikk írói felhívják a figyelmet, hogy egyfajta átrendeződés játszódott le a fájlcserélési szférában. A tíz leglátogatottabb oldal közül ugyanis 7 cyberlocker (olyan oldal, amely tárolja is a letölthető fájlokat). Mint írják, öt éve még a BitTorrent oldalak domináltak a kínálatban, de azóta a cyberlocker felületek nem csak felkapaszkodtak, de túl is nőttek ezeken.

0 Tovább

Nem lehet vallás a fájlcserélés

Áprilisi bejegyzésünkben nem tudtuk eldönteni, mennyiben tekintsük viccnek azt a svéd hírt, amely szerint egy helyi filozófus hallgató egyházként próbálta meg bejegyeztetni fájlcserélést támogató mozgalmát. Nos, a svéd hatóságok komolyan vették a kérelmet, és másodszor is elutasították, hogy egyháznak minősítsék a Másolás Misszionárius Egyháza (Missionary Kopimistsamfundet) néven létrehozott szervezetet.

Az "egyházalapító" kérelmét első körben április folyamán utasították el a hatóságok, azzal az indokkal, hogy az egyházi szertartások menete nincsen formalizálva, miközben ezt a helyi törvények megkövetelik a vallási szervezetektől. Ismételten benyújtott kérelmükben ezt a hiányosságot korrigálták, de a hatóságoktól ezúttal is elutasító válasz érkezett. Ez, már lehet, hogy elveszi az alapító kísérletező kedvét, ugyanis úgy nyilatkozott, nem biztos, hogy újra megpróbálja hivatalosan elismertetni a szervezetet. Bár hozzátette, találkozóikat, és a szerzői jog ellenes aktivitásukat nem fogja felfüggeszteni.

A két elutasítás közötti néhány hónapban egyébként elérte az 1000 főt a másolást és megosztást vallási szentségként, CTRL+C, CTRL+V parancsokat szent szimbólumként tisztelő szervezet követőinek létszáma.

0 Tovább

Láthatatlan Rambo a monitor mögött

Miért kalózkodok? címmel várják a digitális világ kalózainak önvallomásait egy, a közelmúltban indult francia weboldalon. Pourquoi Je Pirate (angol verzió egyelőre csak Google fordításban érhető el) a különböző racionális és kevésbé racionális, vagy egészen fura indokokat (lásd alább) kívánja összegyűjteni.

Jelenleg több mint kétezer bejegyzés olvasható a gyűjteményben. A régi érvek, mint hogy az eredeti tartalom drága, a netes ingyenes, DRM-mentes, könnyen hozzáférhető mellett jogosnak tűnő igények is felmerülnek. Van, aki a keresett tartalom elérhetetlenségére panaszkodik, mások utálják, hogy a bolti DVD-ken több reklámon, majd a kalózkodásra figyelmeztető üzeneten kell átvergődniük, mire elkezdődik a film.

Egyesek altruista elvektől vezérelve  hisznek a megosztásban, míg többen érvelnek amellett, hogy az online terjesztés növeli a termék ismertségét és népszerűségét. Vannak persze rendszerellenállók, és olyanok is, akiknek érvük ennyi: 42.

0 Tovább

Litván tracker oldal: a Microsoft perli, a helyi filmesek szeretik

Furcsán ellentmondásos helyzet alakult ki Litvánia egyik legnépszerűbb torrent tracker oldala körül: a LinkoManija-t az egyik oldalról szerzői jogok megsértése miatt perelik, míg a másik oldalon bizalmat szavaznak neki.

Hogy pontosítsuk a dolgot: a Microsoft tavaly indított peres eljárást a torrent oldal ellen, amely állásfoglalása szerint segítette a cég Office 2003 és 2007 jelzésű programcsomagjának illegális terjesztését. A szoftvercég 45 millió dolláros kártérítést követel szerzői jog megsértésének okán. Mivel a per még nem zárult le, a LinkoManija vígan üzemel, ami viszont lehetővé teszi, hogy független filmesek - szerzői jogaikért kevéssé aggódva - filmterjesztési felületként használják. Egy helyi stúdió, az Iron Cat a napokban jelentette be ugyanis, hogy legújabb, Barzda (Szakáll) című filmjét a tracker oldalon keresztül fogja forgalmazni.

A két félnek nem ez az első együttműködése: korábban a stúdió Knygnešys (Könyvcsempész) című munkáját is a LinkoManija-n terjesztették meglehetősen magas letöltési mutatókkal. Az együttműködéssel persze mindkét félnek meg van a célja: az Iron Cat alkotói a lehető legnagyobb ismertséget és nézettséget szeretnék elérni, míg a tracker üzemeltetői bizonyítani kívánják, hogy a fájlcserélés működő forgalmazási alternatíva lehet.

0 Tovább

Egyházat alapítanának a fájlcserélők

Ne lopj! - hangzik a tízparancsolat egyik legismertebb állítása, amely ha jobban belegondolunk nem csak vallási körökben, de a szekuláris világban is vallott magatartási irányelv. Úgy tűnik azonban, hogy egy svéd kezdeményezés kicsit másképp értelmezné ezt az ősi tiltást. A TorrentFreak híre szerint ugyanis egy 19 éves svéd filozófus hallgató egyházat alapítana, amely fő tanítása szerint a másolást és megosztást emelné be a vallási szentségek közé.

A Másolás Misszionárius Egyháza (Missionary Kopimistsamfundet) szerint a másolás és a másolt fájlok másokkal való megosztása az egyik legszebb dolog a világon. Úgy tartja, ha egy alkotást másolnak az az elismerés jele, és annak bizonyítéka, hogy az alkotó valami jót hozott létre. Az egyház hitelvei az információhoz való hozzáférés és a tudás megosztásának szabadságát hirdetik. Szent szimbólumként tekintenek CTRL+C, CTRL+V parancsokra. A tagok hisznek az információ, a tudás és a tartalom szabad felhasználásában, elutasítják a másolásvédelmi technológiát, és a nyílt kódolású szoftverfejlesztést tartják csak elfogadhatónak.

Ha megkésett áprilisi tréfának tűnik is a dolog, nem az. Az egyház alapító 2010 végén kérelmezte Svédországban a szervezet vallási felekezetként történő elismerését, amelyet áprilisban utasított el az illetékes hivatal, mondván az "egyház" tagjai nem gyakorolnak istentiszteletet.

Az alapítók azonban nem adják fel, megpróbálnak megfelelni az elvárásoknak. Hangsúlyozzák ugyanis, hogy a történelem során mindig voltak olyan csoportok, amelyet megpróbáltak elnyomni a hatalmasságok, és akik a vallásban kerestek menedéket, és ott remélték megtalálni a megbékélés és a békés együttélés lehetőségét. A Másolás Egyháza úgy látja, ma éppen ilyen helyzetben vannak a fájlcserélők is...

1 Tovább
12
»

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek