Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyermekruhák vs. hamis parfümök

Még egy gyors hír a HENT-től. 500 millió forint értékű hamis parfümöt foglaltak le a magyar vámosok Gyulánál. A szállítmány átvizsgálása mellett kockázatelemzés alapján döntöttek. A hamisítványokat röntgenvizsgálat mutatta ki, a világmárkák jelzéseivel ellátott üvegcsék ugyanis gyermek fürdőköpenyek közé voltak elrejtve...

Részletek a HENT híroldalán.

0 Tovább

Adatvesztés és adatlopás - a kalózszoftverek veszélyei

A Microsoft kutatása szerint minden második fogyasztó aggódik a kalózszoftverek használatával járó veszélyek miatt. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) honlapján olvasható hír szerint 20 országban, 38 ezer válaszadó részvételével készült az a felmérés, amely a tudatos fogyasztók jelentős arányára mutat rá.

A fontosabb eredmények:

- tízből nyolcan úgy vélik, hogy a hamisított szoftverek kockázatokat rejtenek

- tízből heten úgy gondolják az eredeti szoftverek biztonságosabbak, stabilabbak

- kalóz vagy licence nélküli programok használata esetén 26 százalék tart adatai elvesztésétől

- 23 százalékuk személyes adataihoz való illetéktelen hozzáférés miatt is aggódik

- a vásárlók 72 százaléka a csomagolás alapján megpróbálják ellenőrizni a termék eredetiségét

A tudatos vásárlók odafigyelése azonban néha kevés. Ma már annyira kifinomult hamisítványokat gyártanak, hogy utánajárás vagy segítség nélkül szinte lehetetlen megkülönböztetni azokat az eredeti termékektől. A Microsoft szerint az ilyen megtévesztő kiadások gyakoriságára utal, hogy már több mint 300 ezren keresték fel a cég tájékoztató weboldalát, ahol a szakértőktől kérhetnek tájékoztatást és segítséget. A weboldalra látogatók meggyőző csomagolásról, de frissítésre képtelen programokról számolnak be, vírusfertőzésekről és rendszerösszeomlásról tesznek panaszt.

A HENT híre itt, a teljes kutatási anyag itt érhető el.

0 Tovább

Kiszagolja a kalózlemezeket Bobby, a kutya

Bobby, a fekete labrador egyik annak a maximum egy tucat rendőrkutyának a világon, amelyet kalóz termékek keresésére képzeték ki. Bobby, kiváló szimatának köszönhetően találja meg a csomagokban elrejtett hamisítványokat. A brit hatóságok kötelekében különböző helyszíneken vetik be, hogy gyorsan és hatékonyan a hamisítványok nyomára leljenek.

Az alábbi videóban megismerkedhettek Bobbyval, és megnézhetik, hogyan gyakorol trénerével:

A videót egyébként a brit Crimestroppers készítette, amely a karácsonyi szezonra időzítve indított hamisítás elleni kampányt. A Fakes funds crime kampány keretében a hamis termékek kereskedelmének egy kevésbé ismert veszélyére hívják fel a fogyasztók figyelmét, nevezetesen, hogy a hamisítványok értékesítéséből befolyt összeg a szervezett bűnözést támogatja. Így könnyen lehet, csak hogy a videó példájánál maradjunk, hogy a kalóz DVD-k megvásárlásával terrorcselekmények, prostitúció vagy épp emberkereskedelem megvalósításához járulunk hozzá. Nem túl biztató a gondolat, nem igaz?

0 Tovább

Végleges a nemzetközi hamisítás elleni egyezmény szövege

Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok bejelentése szerint a tárgyalásban résztvevő országok képviselői véglegesítették a nemzetközi Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezmény (Anti-Counterfeit Trade Agreement, ACTA) szövegét, amely a hamisítás és a kalózkodás elleni küzdelmet kívánja hatékonyabb alapokra helyezni.

Az ACTA-val kapcsolatos tárgyalásokat, néhány nyitott kérdés fenntartása mellett ez év októberében, Tokióban zárták le az USA, az EU, továbbá, Ausztrália, Kanada, Japán, Új-Zéland, Szingapúr, Dél-Korea, Svájc, Marokkó és Mexikó képviselői. Az elmúlt hetekben a tárgyalók a megmaradt kérdéseket is rendezték, igaz, az egyezmény életbe lépése még az egyes államok jóváhagyásához és ratifikációjához kötött. Az EU és 27 tagállama esetében ez a folyamat, akár egy évig is eltarthat, míg a Reuters értesülései szerint az Egyesült Államok elnöke nemzeti konzultációt kíván kezdeményezni arról, aláírja-e a dokumentumot.

A lezárt szöveget a tárgyaló felek (ezúttal) azonnal nyilvánosságra hozták. A dokumentum elérhető például az Európai Bizottság kereskedelmi honlapján itt, vagy az USA kereskedelmi képviselőjének oldalán itt.

0 Tovább

Képekben: így végzik a hamis órák

Munkagéppel zúztak össze mintegy 800 hamis Rolexet a német hatóságok. A hamisítványokat a cseh határhoz közeli Bayreuth városában foglalták le a karácsonyi szezon közeledtével fokozott ellenőrzéseket folytató szakemberek.

A hamisítványok így végezték:

A hamis karórákat értékesítésével gyanúsított férfit 18 hónap (4 évre felfüggesztve) szabadságvesztésre ítélte a bíróság, ezenfelül kötelezték arra, hogy termékei megsemmisítését végig nézze...

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek