Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Svéd kalózok védik a Wikileaks-t

Kissé talán kilóg a blog témájából, de a kalózkodással való összefonódás okán mégsem tudom szó nélkül hagyni a dolgot: ugyanis a svéd Kalózpárt vette pártfogásába a Wikileaks oldalt.

Néhány napja folyamatosan foglalkozik a világ- és a magyar sajtó a Wikileaks által kiszivárogtatott adatokkal, és a - felteszem nem ok nélkül - titkosnak és bizalmasnak minősített információk nyilvánosságra hozatalával. Ma reggel arról számoltak be a médiumok, hogy a hatóságok sikeresen zárolták a portál domain nevét, azonban a friss hírek szerint svájci domain név alatt máris újra éledt az oldal. Konkrétan az történt, hogy a svéd Kalózpárt által már júniusban bejegyzett domain névre költöztették a felületet.

Az együttműködés a kalózok és az önmagát a "sajtószabadság védelmezőjeként" aposztrofáló Wikileaks között az év elején kezdődött, amikor az utóbbi 90 ezer, az afganisztáni háborúhoz kötődő katonai dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyet követően a Kalózpárt együttműködést és szerverszolgáltatást ajánlott a Wikileaks-nek.

Nos, hogy mi lesz a hatóságok következő lépése, az egyelőre még kérdéses. Mindenesetre aggasztónak érzem, hogy hová vezethet a politikai porondon is egyre aktívabb kalózok és a nemzetbiztonsági szempontokat figyelmen kívül hagyni látszó aktivisták összefonódása...

1 Tovább

iPhone 4: eredeti vs. hamis

Az imént egy kissé amatőr, de mindenképpen oktató szándékú anyagra bukkantam a legnagyobb videómegosztó oldalon. A közel öt perces videóban egy hamis, illetve egy eredeti iPhone 4-es jelzésű készülék kerül összevetésre. Van benne néhány baki, de már csak azért is érdemes megnézni, hogy lássuk avatatlan szemeknek a két mobil első pillantásra mennyire egyformának tűnik.

A különbségek (angolul nem tudóknak: a bal oldali a hamis)

- a két terméknek másképp nyílik a doboza; a hamis egy külső és egy belső dobozból áll, míg az eredetinek egy doboz alkotja a csomagolását

- az eredeti készülék vékonyabb és kicsit nehezebb (a videó kommentárjában olvasható a vonatkozó korrekció), míg a hamis vastagabb és könnyebb

- a hamisítvány tapintásra gyengébb minőségűnek tűnik, az oldalelemek nem fémből készültek, ahogy az igazi esetében

- a hamis készülék kijelzője jobban tükröződik, mint az eredetié, továbbá a készülék hátlapja a meglévő gombok ellenére nem nyitható le, az oldalgombjai eltérőek, működőképességük kérdéses

Amit még érdemes kiemelni: a bemutató szerint a hamis készüléket kb. 15 percig tudták üzemben tartani, azóta nem lehet bekapcsolni, a hozzá kapott töltőre a készülék nem reagál.

1 Tovább

Biztonsági útmutató gyerekekhez szülőknek

Biztonságos internetezésre vonatkozó útmutatót adott ki a Childnet International, amellyel a szülőknek, tanároknak és fiataloknak kíván segíteni abban, hogy az online kalandozás legális és biztonságos körülmények között maradjon.

Az útmutató elsősorban a szórakoztató tartalmakhoz történő legális hozzáférés módjait taglalja, ugyanakkor kiemeli az illegális letöltés potenciális jogi következményeit és biztonsági kockázatait. Segíteni kíván a szülőknek és tanároknak abban, hogy saját és "nevelt" gyermekeiknek elmagyarázzák, mit jelent a kalózkodás, milyen nem kívánt következményekkel járhat (pl.: a letöltéssel együtt érkező vírusok és kémprogramok), hogyan használják a legális letöltő szolgáltatásokat, továbbá azt, miért fontos, hogy a művészek és alkotók munkáját a fiatalok is megvédjék és tiszteljék.

0 Tovább

A foci uralja a letöltéseket

Látványos kis videó összeállításban gyűjtötte össze a Game State az elmúlt hat hónap leggyakrabban letöltött kalóz videójátékait. Bár a riporter rögtön a videó elején hangsúlyozza, teljesen pontos gyűjtés nem készíthető, listájuk mégis sokatmondó képet ad a számítógépes játékok illegális letöltőiről. A Top10 alapján jó okkal feltételezhető, hogy a kalózok zömmel sportrajongó pasik lehetnek. A tíz leggyakrabban letöltött játékból ugyanis öt a foci (köztük a No.1 és No.2), egy pedig a F1 izgalmait nyújtja a játékosoknak. A fennmaradó négy helyen egy harcolós (Call of Duty), kettő alacsonyabb korhatáros (Toy Story és Super Mario) és egy, talán inkább nőiesebb (Sims 3) játék osztozik.

0 Tovább

Jótékony hamisítás - amikor a hamisítványokkal segítenek

A hamisításnak többnyire csak a negatív hozadékáról, káros hatásairól hallani a sajtóban. Szerencsére megvan annak a módja is, hogy az egész társadalom és gazdaság számára kárt okozó tevékenységet utóbb pozitív hozadékkal hasznosítsák. A brit vámhatóság épp a közelmúltba látott el egy idősek otthonát az észak-angliai Crossfell városában korábban lefoglalt hamisítványokkal.

Az adakozás eredményeként az otthon falait most már negyven hamis olajfestmény díszíti. A jótékony akciónak köszönhetően a nyugdíjas otthon falai szebbek és hangulatosabbak, amelynek mindenki örül.

Az otthon konyhája egyébként a közelmúltban lett gazdagabb egy új késkészlettel is. A helyi hatóságok által korábban hamisítás gyanújával lefoglalt késeket  cserélte az eredeti gyártó eredeti eszközökre, majd adományozta az időseknek.

Számos ország, köztük Magyarország jogszabályai is engedik egyébként, hogy a lefoglalt hamisítványokat jótékony célra ajánlják fel a hatóságok. Az amerikai és brit vámosok rendszeresen élnek a törvény biztosította lehetőséggel, de idén a magyar vámosok is megsegítették az árvízkárosultakat korábban lefoglalt hamisítványokkal. A hamisítványok adományozásához a jogtulajdonos jóváhagyása, és a jogsértő márkajelezések eltávolítása szükséges. A veszélyes hamisítványokat természetesen minden esetben megsemmisítik.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek