Kissé talán kilóg a blog témájából, de a kalózkodással való összefonódás okán mégsem tudom szó nélkül hagyni a dolgot: ugyanis a svéd Kalózpárt vette pártfogásába a Wikileaks oldalt.

Néhány napja folyamatosan foglalkozik a világ- és a magyar sajtó a Wikileaks által kiszivárogtatott adatokkal, és a - felteszem nem ok nélkül - titkosnak és bizalmasnak minősített információk nyilvánosságra hozatalával. Ma reggel arról számoltak be a médiumok, hogy a hatóságok sikeresen zárolták a portál domain nevét, azonban a friss hírek szerint svájci domain név alatt máris újra éledt az oldal. Konkrétan az történt, hogy a svéd Kalózpárt által már júniusban bejegyzett domain névre költöztették a felületet.

Az együttműködés a kalózok és az önmagát a "sajtószabadság védelmezőjeként" aposztrofáló Wikileaks között az év elején kezdődött, amikor az utóbbi 90 ezer, az afganisztáni háborúhoz kötődő katonai dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyet követően a Kalózpárt együttműködést és szerverszolgáltatást ajánlott a Wikileaks-nek.

Nos, hogy mi lesz a hatóságok következő lépése, az egyelőre még kérdéses. Mindenesetre aggasztónak érzem, hogy hová vezethet a politikai porondon is egyre aktívabb kalózok és a nemzetbiztonsági szempontokat figyelmen kívül hagyni látszó aktivisták összefonódása...