Nem kevés energia befektetéssel készült alkoholhamisítás elleni kampányfilmre bukkantunk az imént. A Save The Spirits kampány keretében készült videó animációs film formájában mutatja be, milyen kiterjedésű problémáról van, milyen módszerekkel készülnek a hamisítványok, és milyen kockázata van a hamisítványok fogyasztásának. Nekünk legjobban a módszerek ábrázolása tetszik (kb. 1:30-nál).

Ha megnézitek a kapcsolódó weboldalt, akkor az intro után is számos tartalmas információra bukkanhattok. Például, hogy a globálisan forgalomba került alkoholos italok 12 százaléka hamisítvány, vagy hogy Oroszországban több tízezren halnak meg évente hamis italok fogyasztása okán.

Ami nagyon hasznos, azok a hamisítványok elkerülésére szolgáló jó tanácsok, azaz:

1. Kerüljétek a gyanúsan olcsó árajánlatokat!

2. Vizsgáljátok meg a terméket! Ha a vásárlások során egy kis figyelmet fordítotok a termék szokott megjelenésének részleteire, akkor könnyebben feltűnik az eltérés.

3. Ellenőrizzétek a csomagolást! Az eredeti gyártó mindig nagy figyelmet fordít arra, hogy a csomagolás szép, hibátlan legyen. Ha hibásnak tűnik a termék, ne vegyétek meg.

4. Olvassátok el a címkézést! A nyelvtani, betűzési hibák tipikusan jellemzők a hamisítványokra.

5. Ellenőrizzétek, hogy a üveg nem volt-e kinyitva.

6. Nézzétek meg, milyen az üveg, a csomagolás, a címek minősége. Újnak tűnik?

7. Ellenőrizzétek a biztonsági címkék, zárjegyek meglétét!