Többszörösen írtunk már Kína utánzási hajlamáról, és arról, hogy turistalátványosságként ikonikus európai és amerikai emlékműveket épít újjá országhatáron belül. A Sanghaj környéki Thames Town ennek a hamisítási trendnek egy nagyobb léptékű változata. Igen ám, de a lakóváros céllal létrehozott épületegyüttes lakatlan, csak a turista fotókhoz nyújt látványos hátteret.

A Sanghajtól 19 mérföldre fekvő Thames Town 2006-ban készült el, mégpedig azzal a céllal, hogy egy az egyben visszaadja az idilli angol városok hangulatát és a brit életérzést. Az épületeket Tudor, Viktória és György korabeli minták alapján húzták fel, nem egy épületet közvetlenül másoltak Bristol, Dorset és Chester emlékművei alapján. Az angolos hangulatot piros telefonfülkék, angol taxik, strázsáló őrök és Winston Churchill szobra teszi teljessé.

A 10 ezer főnyi lakos befogadására alkalmas kínai angol város azonban szinte teljesen lakatlan. Átadását követően felvásárolták ugyan a házakat, de a vevők a tehetősebb kínaiak közül kerültek ki, akik a vásárlást befektetési, nem pedig lakhatási céllal eszközölték. A néhány tucat lakó mellett ezért csak a látványosságot felkereső kínaiak adják a városka forgalmát: turisták, akiknek nincs pénzük megnézni az igazi Angliát, és házasodó párocskák, akik érdekes hátteret keresnek esküvői fotóikhoz.

Korábbi írásaink a kínai épülethamisítási trendekről:

Párizstól Manhattanig: Replika épületek lepik el Kínát

Versenyfutás az idővel: az eredeti vagy a hamis épület készül el előbb?

Kellemes a gondolázás a kínai Velencében?

(Via: Daily Mail; Képek forrása: Daily Mail)