Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Látogatható lesz a Dotcom-villa

Egy jótékonysági akció keretében Kim Dotcom és felesége megnyitja új-zélandi otthonuk kapuit a kíváncsi érdeklődők előtt. A Megaupload-ügy okán kiadatási tárgyalására váró Dotcom az akcióval iskolásoknak és rákos betegeknek segít pénzt gyűjteni.

Összesen 12 luxusingatlan kapuit nyitják meg a kíváncsiskodók előtt az Auckland-tól 23 kilométerre található Coatesville-ben. A 12 épületet, köztük a Dotcom-villát idegenvezető segítségével 100 dolláros jegyár ellenében nézhetik meg az érdeklődők. Az akcióval a szervező Coatesville School 120 ezer dollárt kíván összegyűjteni, amelyből bútorokat és számítógépeket vásárolnának az iskolának. A jegyeladások 10 százalékát egy rákos betegeket segítő alapítvány kapná meg.

A Megaupload portál alapítása és üzemeltetése okán szerzői jogsértéssel és pénzmosással vádolt Kim Dotcom és családja által bérelt ingatlan területének mintegy negyede lesz megtekinthető a novemberi túrákon. A látogatók bejárhatják többek között a kerti labirintust és megnézhetik a hatalmas beltéri akváriumot.

 

A Dotcom-villa látképe

Az esemény szervezője bevallottan azt a közfigyelmet szeretné kihasználni, amit Dotcom személye jelent a régiónak. Az iskola szerint Coatesville Dotcomnak köszönhetően került fel a térképre: a sajtóban számos hírben említik lakóhelyét, és számtalanszor beszélnek otthonáról, ami felkeltette az emberek kíváncsiságát.

Dotcom és felesége állítólag szívesen csatlakoztak a programhoz, amellyel a közösséghez tartozásukat szeretnék erősíteni.

(Via: NZ City; Kép forrása: ABC News)

0 Tovább

Újabb Dotcomnak kedvező ítélet a Megaupload-ügyben

Újabb, Kim Dotcom számára kedvező ítéletet hozott az új-zélandi bíróság. A testület szerint a volt Megaupload vezérnek és vádlott-társainak joga van megismerni az ellenük felhozott bizonyítékokat még a kiadatási tárgyalásuk előtt.

Az új-zélandi fellebbviteli bíróság megerősítette azt a korábbi bírósági ítéletet, amely arra kötelezi az amerikai hatóságokat, hogy a Megaupload ügy védőivel ismertessék meg a Kim Dotcom és három vádlott-társa - Mathias Ortmann, Finn Batato és Bram van der Kolk - ellen használni kívánt bizonyítékokat. Helen Winkelmann bíró szerint a vádlottaknak joguk van megismerni a bizonyítékokat, hogy megfelelően fel tudjanak készülni a védekezésre. A bíró szerint a kiadatási tárgyalás nem tartható meg érdemben, ha a vád és a védelem nem tud egyforma alapossággal felkészülni. 

A Megaupload vezetők kiadatását eredetileg augusztus 6-án tárgyalta volna a bíróság, ezt azonban a múlt hónapban a tisztázatlan jogi körülményekre hivatkozva 2013 márciusára halasztották. A halasztást részben a májusban meghozott elsőfokú ítélet indokolta, amely a bizonyítékok átadását rendelte el.

Dotcom és felesége kutyával (Forrás: Instagram)

A Megaupload-ügyben nem a bizonyítékok átadására vonatkozó az első, Dotcom számára kedvező bírósági ítélet. Egy júniusi határozat jogszerűtlennek minősítette a Dotcom otthonában végrehajtott razziát, a házkutatást elrendelő határozat ugyanis túl általános volt, nem részletezte azt a bűncselekményt, amely a házkutatás elrendelését kiadását indokolta.

(Via: BBC News, TorrentFreak, HENT)

0 Tovább

Érvénytelen volt a Dotcom-razzia?

Újabb jelentős fordulat a Dotcom ügyben! Az új-zélandi bíróság megállapítása szerint érvénytelen volt a Kim Dotcom otthonában tartott januári razzia, mert a házkutatási végzés nem megfelelően volt kiállítva.

Dotcom-villa madártávlatból (forrás: The Register)

Egy, az FBI által koordinált akcióban mintegy hetven rendőr vonult ki Kim Dotcom Auckland-i villájához házkutatást tartani. Az akció során a Megaupload alapítóját és három társát őrizetbe vették, lefoglalták számítástechnikai eszközeit és vagyontárgyait, valamint befagyasztották bankszámláit. Dotcom egy hónapig volt börtönben, mielőtt feltételesen szabadlábra nem helyezték. Jelenleg az augusztusban esedékes kiadatási tárgyalására vár, amelynek során eldőlhet, mennyire állnak erős lábakon az amerikai hatóságok azon vádjai, amely szerint Dotcom és a Megaupload működése több száz millió dolláros kárt okozott szerzői jogi jogosultaknak.

Ha csak az új-zélandi bíróság friss ítéletét nézzük, akkor elég kicsi esélyt adunk annak, hogy Dotcomot kiadják majd az Egyesült Államoknak. A razzia körülményeit vizsgáló bírósági eljárás során ugyanis Helen Winkelmann bíró érvénytelennek minősítette az intézkedést.

A bírósági határozat szerint a házkutatásról szóló végzés nem volt megfelelő: általános végzés volt, amely nem részletezte a vétséget, amely a végzés kiadását indokolta, pedig az törvényszerűen szükséges lett volna. Mivel a házkutatás érvénytelen volt, ezért a bíró törvénytelennek minősítette, hogy az amerikai hatóságok lemásolták a házban talált számítógépeken tárolt adatokat, és a másolatot kivitték az országból.

Az új-zélandi rendőrség jelenleg jogi szakértőkkel egyeztet, hogy a bírósági ítélet vonatkozásában milyen teendőik vannak.

(Via: ABC News)

0 Tovább

Új dalával politikai botrányt kavar Kim Dotcom

Az összesen több mint 16 milliós nézőszámmal büszkélkedő Megaupload Song után új dallal jelentkezett Kim Dotcom. A januárban bezárt fájlcserélő alapítójaként elhíresült Dotcom ezúttal nem a letöltést zenésítette meg, hanem egy helyi politikushoz fűződő viszonyát.

Közismert, hogy Dotcom Új-Zélandra költözése után igyekezett anyagilag honorálni, hogy befogadták az országba. Betelepülését követően, majd 2011 szilveszterekor is tűzijátékot fizetett a helyieknek, sőt a 2011-es Christchurch-i földrengés után 1 millió dollárt adományozott az újjáépítéshez. Adományokkal támogatta egy helyi politikus választási kampányát is, ám úgy tűnik, ma már ezt a kapcsolatot nem szívesen vállalja fel az érintett.

Dotcom néhány hete beszélt arról a nyilvánosság előtt, hogy 2010-ben 50 ezer dollárral támogatta meg John Banks kampányát, amikor az Auckland városának polgármesteri székéért pályázott. A fájlcsere mogul szerint a politikus a pénzt szívesen fogadta, ám Banks - aki jelenleg Új-Zéland kisvállalkozásokért felelős minisztere - azt tanácsolta Dotcomnak, hogy két részletben utaljon, akkor adománya anonim maradhat.

Az új-zélandi sajtó persze azonnal lecsapott a sztorira, és Banks állásfoglalására is kíváncsi. A miniszter azonban megpróbál kitérni a kínos kapcsolat elől. Elismerte ugyan, hogy ismeri a Dotcom családot, az adományra vonatkozóan azonban azt állítja, nem emlékszik, hogy több évvel ezelőtti kampányához honnan és mennyi támogatást kapott. 

Dotcom Banks reakciójára a sokatmondó Amnesia címmel az alábbi elektronikus zenei szerzeménnyel válaszolt:

(Via: TorrentFreak, fotó: 3News.co.nz)

0 Tovább
12
»

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek