Furcsa "mellékhatása" lett a Kim Dotcom ellen zajló hatósági eljárásnak. Feltételes szabadlábra bocsátása után a szerzői jogi visszaéléssel vádolt internetmogul nem hagyhatja el Új-Zélandot, így viszont elég időt tartózkodott egyhuzamban az országban ahhoz, hogy lehetősége nyíljon az ingatlanvásárlásra. Befagyasztott számlái miatt persze kérdés, hogy miből fizetne.

A Dotcom-villa bejárata

Kim Dotcom 2010-ben kapott tartózkodási engedélyt az Új-Zélandi államtól befektetői besorolással. Tavaly kezdeményezte, hogy megvásárolhassa azt a 30 millió dollár értékűre becsült ingatlant, amelyet feleségével bérel. A külföldi befektetőkkel foglalkozó hivatal azonban egy hongkongi tisztességtelen kereskedelmi ügyletre hivatkozva elutasította az igénylést. Most azonban egy furcsa jogi helyzetnek köszönhetőn Dotcom jogosulttá válik a vásárlásra.

Az új-zélandi jogszabályok ugyanis az ingatlanvásárlást a betelepülők számára 12 hónapos folyamatos tartózkodáshoz kötik, vagyis 12 hónapos folyamatos ott tartózkodás után a bevándorlók is szabadon vásárolhatnak lakást, házat. Dotcom, aki a január óta ellene zajló eljárásnak köszönhetően most teljesíteni tudja ezt a feltételt, hiszen feltételes szabadlábra helyezésében kikötötték, hogy a jövő évre kitűzött kiadatási tárgyalásáig nem hagyhatja el az országot.

A Dotcom-villa

Más kérdés persze, hogy miből fizetne a nagy értékű ingatlanért, hiszen az amerikai hatóságok által több száz millió dollárnyi kárt okozó szerzői jogi jogsértéssel vádolt férfi vagyonát zárolták az év elején. A bíróság ebből akkora összeget oldott fel, amely a Dotcom nem épp alacsony színvonalú megélhetési költségeit fedezi.

(Via: MSN NZ; Fotók: Time)