Új-zélandi kutatók felfedezték, hogy a helyi esőzés olyan természetes izotópokkal rendelkezik, amelyek a legelők fűjét fogyasztó tehenek tejében, s így a szigetországban előállított tejtermékekben is kimutathatók. A technológiát hamisítványok kiszűréséhez használnák.

A University of Otago és a GNS Science kutatói szerint aggasztó mértékben nő a hamis tejtermékek jelenléte a nemzetközi piacokon, ezért egy olyan eljárást kívántak megalkotni, amellyel minden kétséget kizáróan igazolható az új-zélandi termékek eredete. A szakértők szerint módszerük jól alkalmazható például a gyermektápszerek, a vajak és sajtok származásának ellenőrzésére.

A szakértők megállapították, hogy az esőzés Új-Zélandon olyan jellegzetes izotóppal rendelkezik, amely a legelők fűjén keresztül átadódik az ott táplálkozó tehenek tejébe, és így az abból előállított termékekben is kimutatható. A kutatók hidrogén atomokban mutatták ki a földrajzi eredetiségigazolásra alkalmas kémiai jellemzőt.

A szakértők időjárási adatokat felhasználva dolgoznak, és a csapadékból vett mintával vetik össze az esőzéssel érintett régió teheneiknek tejét.

(Via: The New Zealand Herald, Kép: Teara)