Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Összezúzták a hamisítványokat Manilában

Nem mindennapi látvány részesei lehettek a manilai polgárok, hiszen egy 11 tonnás páncélozott jármű hamis ruhákat, cipőket, kiegészítőket és DVD lemezeket zúzott össze a hamisítás elleni harc egyik nagy sajtóérdeklődés kísérte megmozdulásán.

Fülöp-szigeteken fontosnak tartják, hogy lekerüljenek arról a feketelistáról, amelyet az Egyesült Államok hozott létre azon országok számára, amelyek nem tartják tiszteletben szellemi tulajdont. Ennek érdekében 8 millió dollár értékű hamis márkás terméket semmisítettek meg Manilában. Az összezúzott termékek széles skálán mozogtak. Az Oakley napszemüvegtől kezdve a Lacoste cipőkön át a hollywoodi szuperprodukciók kalózkiadású DVD lemezein át sok hamis termék esett áldozatul a hatóság erélyes fellépésének.

 Ricardo Blancaflor a helyi Szellemi Tulajdon Hivatal általános igazgatója a megsemmisített árucikkek értékét 350 millió pesora, azaz körülbelül 8 millió dollárra becsülte. Az akciónak további folytatása várható, hiszen összesen 1,4 millárd peso értékben foglaltak le hamis terméket a hatóságok a szigetországban. Az igazgató szerint a cél az évi 10 milliárd peso értékű lefoglalás, amely segíthet abban, hogy munkahelyek meneküljenek meg és növeljék az adóbevételeket.

0 Tovább

Hormonzavart okozó gyerekjátékok

A HENT híroldalán olvasható hír szerint a brit hatóságok olyan gyerekjátékra bukkantak az országban, amely súlyosan egészségkárosító hatású lehet a kicsikre nézve.  A brit szakértők egy Ben 10 figurát vizsgáltak be, amelyet egy helyi anyuka juttatott el a hatóságokhoz. A szülő a gyermekek körében népszerű játékot fiainak rendelte az interneten, de a házhoz szállítás után gyanúsnak találta a kapott termék minőségét.

A laborvizsgálatok kimutatták, hogy a játék a hatóságilag megengedett mennyiségnél jóval nagyobb arányban tartalmaz nehézfémet. Kiderült ráadásul, hogy a hamisítók a műanyag elemek öntésénél olyan diszpergálószert használtak, amely kisgyerekek esetében hormonzavart okozhat. Az anyag gyermekjátékokban történő használata káros egészségügyi hatásai miatt az Európai Unióban már évek óta tiltott.

A brit szakértők szerint egyébként a hamisítók mindig azokat a játékokat hamisítják, amelyek aktuálisan nagyon népszerűek. A Ben 10 figurák például 2010 karácsonyának voltak a slágertermékei a szigetországban.

0 Tovább

Akcióban a pénzügyőrök!

Ezen a héten annyira aktívak voltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, hogy jó ötletnek tűnik összefoglalni, a hét négy munkanapján mi is történt a hamisítás világában itthon.

Kedden hamis törülközök lefoglalását jelentette be a NAV. Összesen 26 millió forint értékű hamisítvány Vámosszabadi térségében kerül elő. Az átvizsgált járműben fedőáruként elhelyezett nem védett márkájú törülközött alatt találták meg az FC Barcelona, a Manchester United, aLiverpool FC, az Arsenal, a Mercedes, a Ferrari és Suzuki védjegyeivel illegálisan ellátott tisztálkodási eszközöket.

Szerdán mosószer hamisító hálózat lebuktatásáról adtak hírt. Előbb Rajkánál állítottak meg egy szlovák teherautót és az azt kísérő gépjárművet, amelyek ellenőrzése során 3840 flakon folyékony mosószer, valamint több ezer darab, szlovák és holland nyelvű címke és terméktájékoztató került elő. A mosószerszállítmány rakodási helyét Győr-Moson-Sopron megyében azonosították, ahol a 24 órán belül megtartott házkutatás során szintén nagymennyiségű hamisítványt és az ezek előállításához szükséges berendezéseket találták meg. Az akcióban lefoglalt mosószer becsült értéke összesen tízmillió forint. Fél éven belül egyébként ez a harmadik ilyen eset.

Csütörtökön egy hamis gyermekruhákat szállító sofőr megállapításáról érkezet hír. Az angol vezető Nagylaknál bemutatott okmányai szerint textilárut szállított Törökországból Finnországba. A jármű rakterében 6605 darab - különféle világmárka jelzésével ellátott – gyermek rövidnadrágot, farmernadrágot, pólót, trikót találtak. Az előzetes szakértői vélemény alapján 11,5 millió forint értékű ruházati termékek mindegyike gyenge minőségű hamisítvány.

Végül péntek reggeli az a sajtóközlemény, amely 50 millió forint értékű hamis óra lefoglalásáról adott hírt. A több mint 9000 darab hamisítványra budapesti bevásárlóközpontokban található márkaboltokban bukkantak rá.

Gyors számításaink szerint tehát néhány nap alatt több mint 97 millió forint értékű hamisítvány ügyében intézkedtek a pénzügyőrök. 

0 Tovább

Amerikai hírcsatornán panaszkodik a torrent üzemeltető

Az elmúlt héten újabb, jogsértő tartalmakat és termékeket kínáló weboldalakat zároltattak az amerikai hatóságok az Operation in Our Sites akció keretében. A tavaly nyáron indított akció célja, hogy illegálisan közzétett, szerzői jogot sértő fájlokat letöltésre kínáló weboldalakat, valamint a hamisítványokat értékesítő felületeket elérhetőségét akadályozzák. Tavaly novemberben 82, a Super Bowl kupa előtt további tíz, a Valentin-napi vásárlási hullámra való tekintettel 18 illegális felületet iktattak ki. A legfrissebb akció eredményeként már több mint 120 weboldal zárolására került sor.

Az NBC News készített egy riport filmet a hatósági akcióról, aminek érdekessége, hogy egy torrent oldal üzemeltetője is megszólal benne. Az ilyen, ugye nem gyakori. Az egyiptomi illetőségű férfi, akinek weboldalát még a novemberi akció érintette, azzal érvel, hogy amellett, hogy neki nem származik haszna a felület üzemeltetéséből, weboldala zárolása jogtalan volt, mivel az csak keresési lehetőséget nyújt, nem pedig közvetlen letöltési lehetőséget kínál a kalózfájlokhoz. Mindig ezt mondják...

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

1 Tovább

Plágium Múzeum: a német precizitás

A múlt héten mutattuk be nektek a thaiföldi hamisítvány múzeumot, most jöjjön a német párja, a Museum Plagiarius. A lenyűgöző német precizitással berendezett intézményt az 1977-ben alakult Action Plagiarius csoport hozta létre az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Solingen városában. A csoport célja, hogy felhívja a figyelmet a hamisítás és plagizálás káros hatásaira, különösen arra, milyen nehézséget okozhat a kisvállalkozásoknak és a tervezőknek. A múzeum tárlóinak összeállítása ugyanezt a koncepciót tükrözi. Nézzük.

Így néz ki a Múzeum kívülről (fotó: ©Carla Froitzheim, Solingen)

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek