Megdöbbenéssel tapasztalta a Terex építőipari gépgyártó cég, hogy daruik silány utánzatait értékesítik kínai források. 

A cégvezetés 2011-ben, kósza híreszteléseknek igyekezett nyomába eredni. Állítólag termékeik hamisítványai jelentek meg a piacon. A balsejtelem be is igazolódott, CC 2500-1 márkájú, háromszögrács-szerkezetű daruik utánzataira bukkantak. A Terex néven márkázott és árusított emelőeszközök „jóval a piaci ár alatt” kerültek forgalomba, elsősorban ázsiai országokban: Kínában, Dél-Koreában, Szingapúrban, Indiában és Pakisztánban.

Klaus Meissner, a cég termékeinek minőségéért felelős vezetője elmondta, hogy háromféle hamis „modellel” találkoztak ezidáig, és kilenc-tíz esetben fedezték fel ezeket. A menedzser rendkívül súlyosnak tartja a kialakult helyzetet, és nem is csak a márkanévhez fűződő és szellemi tulajdonjogok megsértése miatt. Arra figyelmeztetett, hogy szó szerint halálos veszélynek teszik ki magukat és a dolgozókat a hamis daruk vásárlói.

A hamisítványok minősége lesújtó. Bár megjelenésükben emlékeztetnek az eredeti modellre, valójában elavult és modern technológiákat gyúrnak össze építőik. Olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek nem együtt működnek biztonságosan. A gyengébb acélstruktúra, a silány hegesztések mellett egy sor biztonsági elem egyszerűen hiányzik belőlük.

A Terex arra figyelmezteti a vásárlóit, hogy használt daruk vásárlásakor kérjék ki segítségüket az eredetiség-vizsgálattal. – Ha egy üzlet túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg pontosan ez is a helyzet – zárta szavait Meissner.

(VIA: American Cranes and Transport)