Indiában az amerikai hadieszközökbe szerelt, kínai eredetű hamis alkatrészek után kutatnak, erősítette meg az ország védelmi minisztere.

A.K. Antony, India hadügyminisztere egy parlamenti kérdésre adott válaszában megerősítette, a hamis alkatrészekről szóló média-híradások sajnos meglalpozottak. Az amerikai Szenátus Fegyveres Erők Bizottsága jelentést adott ki május folyamán, amely megállapította, hogy kínai eredetű hamis alkatrészek kerültek kritikus fontosságú amerikai védelmi rendszerekbe. A különleges műveleti erők helikoptereiben és felderítő repülőgépekben is hamisítványokra bukkantak, a C-17, C-130j, C-27J és P-8A repülőgépek mellett.

Az elmúlt öt év folyamán India számos haditechnikai eszközt szerzett be Amerikából, árulta el a védelmi miniszter. Ezek között megtalálni a Jalashwa néven kötelékbe állított hadihajót, UH-3H helikoptereket, Harpoon rakétákat, szonár-berendezéseket és periszkópokoat, nagy hatótávolságú repülőgépeket és a gyorsreagálású erők motorcsónakjait – tudósít az AviationWeek hírportál.

Ugyanakkor Mark Kronenberg, a Boeing Defense, Space and Security nemzetközi üzletfejlesztésért felelős alelnöke elmondta, a hamis alkatrészek ügye szerinte nem árnyékolta be az ő indiai ügyleteiket.

– Egész őszintén szólva, nem új jelenség, hogy hamis alkatrészekre bukkannak. A védelmi és a civil szektorban is ismerjük ezt a problémát. A beszállítók tehetnek róla, a terméklánc alján. Megesik, hogy a magasabb szintű beszállítók nem szűrik ki ezeket, de a Boeing beszállítói lánc menedzsment mechanizmusain nem mennek át ezek az alkatrészek. (…) Igen, voltak problémák a C-17-es repülőgépekkel, de átvilágítottuk őket, és kiszűrtük a hamisítványokat – adott hangot optimizmusának az üzletember.

(VIA: AviationWeek