A hamis malária gyógyszerekről „mesél” az alábbi videó, ami a Juma petíció néven életre hívott, globális gyógyszerhamisítás elleni akció részeként született. A hamis malária gyógyszerek okozta probléma, Magyarországról nézve bármilyen távolinak is tűnik, ahogy a videó is jelzi, még sincs olyan messze, mert megszüntetésében nekünk is részünk lehet!

A Dutch Malaria Foundation indította el április végén a malária gyógyszerek hamisítása elleni akciót. Az általuk megfogalmazott petícióban India és Kína kormányát kívánják felszólítani, hogy lépjenek fel országuk határain belül gyártott, majd a sérülékeny afrikai országokba exportált hamis malária elleni gyógyszerek terjesztése ellen.

A projekthez, amelyről ITT írtunk korábban készült több kampányvideó is készült, az egyik az alábbi, ami a hamis malária elleni gyógyszerekről ad információkat. Kiderül belőle, hogy a moszkitók által terjesztett malária leginkább öt éves kor alatti gyermekek és terhes asszonyok halálát okozza, hogy évi több mint 650 ezer ember veszti életét a betegségben, ami egyébként gyógyítható lenne, ha megfelelő gyógyszerekkel kezelnék. A kezelés azonban nem csak az érintett országokat sújtó szegénység és megfelelő egészségügyi ellátottság hiánya miatt nehezített, hanem azért, mert az afrikai országok piacán különösen nagyarányú a többnyire hatástalan hamis gyógyszerek jelenléte.

Szakértői becslések szerint az afrikai országokban forgalomba kerülő malária elleni gyógyszerek harmada hamisítvány.

A hamis szerek minőségi hiányosságaik, nem megfelelő összetevőik mellett hátráltatják a betegek gyógyulását, sőt a betegség halálos kimenetelét eredményezhetik. Mindemellett az alacsonyabb hatóanyag dózisú hamisítványok hosszabb távon gyógyszer rezisztencia kialakulásához is vezethet, ami viszont már a minőségi gyógyszerekkel való kezelést is eredménytelenné teheti.

A fent említett petíciót bárki aláírhatja. Arra bíztatunk titeket, csatlakozzatok ti is, emeljétek fel ti is a hangotokat a hamisítás ellen, mert, ahogy a videó is mondja, elkerülhetetlen, hogy egy betegség halált okozzon, az viszont igenis elkerülhető, hogy egy gyógyszer okozza emberek halálát! A petíciót a www.fakedrugskill.org címmel létrehozott kampányoldalon éritek el.