A jövőben senkinek sem lesz érdemes „Kucci”;„Frada” vagy éppen Louis Fuitton táskákba pakolni a londoni kirándulások alkalmával. A brit vámhatóság szolgálatába ugyanis hamarosan egy új technológia állhat, amely segítségével meg tudják majd különböztetni a hamis és az eredeti textíliákat.

Az úgynevezett terahertz idő-domain spektroszkópiás technológiát a nagy-britanniai Nemzeti Fizikai Laboratórium munkatársai fejlesztették ki. A terahertz sugárzás a mikrohullámú és az infravörös tartomány között helyezkedik el. Segítségével a tudósok könnyen megállapíthatják egy szövetről annak eredetiségét, mivel minden anyagon egyedi módon halad át a sugárzás. Így a módszernek köszönhetően az egyes tárgyakhoz egyedi azonosítókat hozhatnak létre.

A rendszer alkalmazása elsősorban a brit ruházati szektor megtisztításában segíthet, amely éves szinten 3,5 milliárd fontnyi veszteséget szenved el a hamisítóknak köszönhetően. Az új technológia használatával viszont egyszerűen kiszűrhetőek lesznek a hamisítványok a vámhatáron.

via: salon