Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Újabb Dotcomnak kedvező ítélet a Megaupload-ügyben

Újabb, Kim Dotcom számára kedvező ítéletet hozott az új-zélandi bíróság. A testület szerint a volt Megaupload vezérnek és vádlott-társainak joga van megismerni az ellenük felhozott bizonyítékokat még a kiadatási tárgyalásuk előtt.

Az új-zélandi fellebbviteli bíróság megerősítette azt a korábbi bírósági ítéletet, amely arra kötelezi az amerikai hatóságokat, hogy a Megaupload ügy védőivel ismertessék meg a Kim Dotcom és három vádlott-társa - Mathias Ortmann, Finn Batato és Bram van der Kolk - ellen használni kívánt bizonyítékokat. Helen Winkelmann bíró szerint a vádlottaknak joguk van megismerni a bizonyítékokat, hogy megfelelően fel tudjanak készülni a védekezésre. A bíró szerint a kiadatási tárgyalás nem tartható meg érdemben, ha a vád és a védelem nem tud egyforma alapossággal felkészülni. 

A Megaupload vezetők kiadatását eredetileg augusztus 6-án tárgyalta volna a bíróság, ezt azonban a múlt hónapban a tisztázatlan jogi körülményekre hivatkozva 2013 márciusára halasztották. A halasztást részben a májusban meghozott elsőfokú ítélet indokolta, amely a bizonyítékok átadását rendelte el.

Dotcom és felesége kutyával (Forrás: Instagram)

A Megaupload-ügyben nem a bizonyítékok átadására vonatkozó az első, Dotcom számára kedvező bírósági ítélet. Egy júniusi határozat jogszerűtlennek minősítette a Dotcom otthonában végrehajtott razziát, a házkutatást elrendelő határozat ugyanis túl általános volt, nem részletezte azt a bűncselekményt, amely a házkutatás elrendelését kiadását indokolta.

(Via: BBC News, TorrentFreak, HENT)

0 Tovább

Amerikából lopják ötleteiket a kínai és hongkongi sitcom írók

Újfajta termékek hamisításának gyanúja merült fel Kínában: olyan tévéműsorok kerülnek képernyőre, amelyek feltűnően emlékeztetnek amerikai műsorokra. Koppintják a Jóbarátok és az Így jártam anyátokkal poénjait is.

A helyi sajtó és a tévénézők meglátása szerint az ázsiai ország programkínálatában sorra tűnnek fel az olyan műsorok utánzatai, mint a Jóbarátok, az Így jártam anyátokkal, a Life vagy legújabban a MadTV. Hong-Kongban látható egy TV Funny nevű műsor, amelyet a város legnagyobb adója, a TVB tűzött műsorára, és amely a város egyik napilapja, az Apple Daily kritikája szerint a Fox amerikai csatorna már megszűnt MadTV nevű alkotására hasonlít szemérmetlenül. Az újság a két műsorból kivágott filmkockákat egymás mellé téve mutatta be a feltűnő hasonlóságot.

Egy-egy jelenet a MadTV és a TV Funny adásából

A TVB tagadja, hogy lemásolták volna az amerikai show-t, de nem tagadták, hogy talán ihletet merítettek belőle. Mint mondják, "stábjuk felhasználhatott más hasonló műsorokat referenciaként és inspiráció forrásául, műsorunk megtervezése során".

Nem ez az első eset, hogy hasonló vádakkal illetnek Hong Kong-i vagy kínai tévéműsorokat. 2010-ben egy igaztalanul megvádolt rendőr történetét bemutató filmdráma és a hasonló keretek közt játszódó, Life nevű amerikai sorozat rokonsága került a kritika kereszttüzébe. Ez év elején pedig bloggerek és újságok is rámutattak a „L’Escargot” című Hong Kong-i sorozat és a „Szűkös lakás” nevű, Kínában sugárzott műsor közötti hasonlóságokra: mindkettő egy középosztálybeli család nehézségeit mutatja be, akik megszállottan lakáshoz akarnak jutni.

Hasonlóan felmerült a plágium gyanúja a szárazföldi Kínában nézhető iPartment (vegyük észre az Apple termékek iránti utánérzést a címben...) című sorozat esetében is, ahol egyenesen azzal vádolják, hogy több népszerű amerikai szappanoperából, köztük a Jóbarátokból is merítenek forgatókönyvírói. A hasonlóságok már az egyformán jó megjelenésű, egymás szomszédjában lakó fiatal, szingli karaktereknél elkezdődnek.

A népszerű kínai író, Lai Bao is lopással vádolja a sorozatot, állítása szerint könyveiből is számos poént eltulajdonítottak a forgatókönyvek alkotói. A producerek a vádak nyomán bocsánatot kértek, és anyagi jóvátételt ajánlottak fel az eredeti szerzőnek. Még az állami kiadású napilap, a China Daily is sajnálkozott a tömegkultúrában megfigyelhető, rohamosan terjedő plagizálás miatt.

(Via: WSJ Asia Scene)

0 Tovább

Érvénytelen volt a Dotcom-razzia?

Újabb jelentős fordulat a Dotcom ügyben! Az új-zélandi bíróság megállapítása szerint érvénytelen volt a Kim Dotcom otthonában tartott januári razzia, mert a házkutatási végzés nem megfelelően volt kiállítva.

Dotcom-villa madártávlatból (forrás: The Register)

Egy, az FBI által koordinált akcióban mintegy hetven rendőr vonult ki Kim Dotcom Auckland-i villájához házkutatást tartani. Az akció során a Megaupload alapítóját és három társát őrizetbe vették, lefoglalták számítástechnikai eszközeit és vagyontárgyait, valamint befagyasztották bankszámláit. Dotcom egy hónapig volt börtönben, mielőtt feltételesen szabadlábra nem helyezték. Jelenleg az augusztusban esedékes kiadatási tárgyalására vár, amelynek során eldőlhet, mennyire állnak erős lábakon az amerikai hatóságok azon vádjai, amely szerint Dotcom és a Megaupload működése több száz millió dolláros kárt okozott szerzői jogi jogosultaknak.

Ha csak az új-zélandi bíróság friss ítéletét nézzük, akkor elég kicsi esélyt adunk annak, hogy Dotcomot kiadják majd az Egyesült Államoknak. A razzia körülményeit vizsgáló bírósági eljárás során ugyanis Helen Winkelmann bíró érvénytelennek minősítette az intézkedést.

A bírósági határozat szerint a házkutatásról szóló végzés nem volt megfelelő: általános végzés volt, amely nem részletezte a vétséget, amely a végzés kiadását indokolta, pedig az törvényszerűen szükséges lett volna. Mivel a házkutatás érvénytelen volt, ezért a bíró törvénytelennek minősítette, hogy az amerikai hatóságok lemásolták a házban talált számítógépeken tárolt adatokat, és a másolatot kivitték az országból.

Az új-zélandi rendőrség jelenleg jogi szakértőkkel egyeztet, hogy a bírósági ítélet vonatkozásában milyen teendőik vannak.

(Via: ABC News)

0 Tovább

TOP 10: a leggyakrabban lefoglalt hamisítványok

Az Egyesült Államok hatósági szervei január folyamán hozták nyilvánosságra éves jelentésüket hamisítás elleni tevékenységükről. (Részletek ITT.) Ennek alapján a CNN Money készített egy érdekes összeállítást a leggyakrabban előkerült hamis termékekről. Lássuk, melyek ezek!

1. Elektronikai termékek

A hatóságok leggyakrabban okostelefonokat, táblagépeket, DVD- és Mp3 lejátszókat foglaltak le. Ezek közül néhány egyértelmű hamisítványnak bizonyult, pl. az a táblagép, amely Android rendszeren futott, mások azonban igen megtévesztő darabok voltak.

Lefoglalások értéke: 39 millió $

Kereskedelmi érték: 101,2 millió $

Részarány: 22%

2. Cipők

A lábbelik hamisítás a sportcipőktől a trendi és luxus darabokig terjed. Többnyire hamis Nike cipők esetében intézkedtek a szakértők, de nem egy Christian Louboutin vagy Jimmy Choo utánzat is előkerült, amelyek bolti ára eléri a 600 dollárt.

Lefoglalások értéke: 25,3 millió $

Kereskedelmi érték: 97 millió $

Részarány: 14%

3. Gyógyszerek

A fogyasztókra nézve talán a legveszélyesebb termékcsoport. Hatásuk és minőségük kétséges, összetételük bizonytalan. Az esetek többségében előkerült Viagra hamisítványokban téglaport, lisztet és gipszet is kimutattak a laborvizsgálatok.

Lefoglalások értéke: 16,9 millió $

Kereskedelmi érték: 25,2 millió $

Részarány: 9%

4. CD, DVD

A digitális formátum térhódítása ellenére még mindig több mint gyakori a fizikai hordozók illegális másolása, amelyek ráadásul egyre jobb minőségben készülnek. A kalózkínálat az aktuális sikerfilmektől a klasszikusokig terjed.

Lefoglalások értéke: 15,6 millió $

Kereskedelmi érték: 35 millió $

Részarány: 9%

5. Ruházat

Minden márkás ruhaneműt hamisítanak ugyan, mégis többnyire hamis farmerek és sportruházati cikkek kerülnek elő. Ezek többnyire Kínában készülnek, ahol nem okoz különösebb nehézséget a megtévesztő darabok előállítása, hiszen az eredeti márkák ruháit is ott varrják.

Lefoglalások értéke: 14,8 millió $

Kereskedelmi érték: 126 millió $

Részarány: 8%

1 Tovább

SuperBowl: lecsaptak a hatóságok

A hétvégén rendezték meg az amerikai futballbajnokság döntőjét, a SuperBowl kupát, ami a sport élvezete mellett nem csak a szünetekben vetített reklámok miatt érdekes, hanem a hatóságoknak is ad munkát, nem keveset.

Az amerikai rendőrök, pénzügyőrök, vámosok idén is igen aktív ellenőrzést folytattak. Ennek eredménye, hogy a sportesemény előtt 307 (!) weboldalt zároltak: 16 közülük illegális streaming site volt, a többi 291 hamis sportszereket, sport ruházati cikkeket és sportrelikviákat értékesített.

 

Az online intézkedések mellett nagy mennyiségű illegális relikviát foglaltak le még a hétvége előtt: több 42 ezer darab hamis SuperBowl-hoz köthető mezt, ruházati cikket sportszert találtak, amelyek összértéke eléri a 4,8 millió dollárt. Előkerült továbbá számos az NBA, a baseball és hoki liga védjegyeivel ellátott sportcikk, amelyekkel együtt az összes lefoglalt termék száma meghaladja a 65 ezret, összértékük pedig a 6,4 millió dollárt.

Az alábbi linkre kattintva egy amerikai híradórészletet is láthattok, amelyben megmutatnak többet is a hamisítványokból: http://www.youtube.com/watch?v=lhkVUvQQHF8 (Sajnos nem beágyazható, de érdekes)

(Via: ICE)

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek