Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Koppintások a sanghaji autó kiállításon

Kína legtöbb iparágában jellemzőek a koppintások, nincs ez másképp az autógyártás területén sem. Szakértői szemek a 2013-as sanghaji autó kiállításon is felfedeztek egyértelmű másolatokat és erős utánérzéseket.

0 Tovább

Apple imitációk a hetvenes évektől napjainkig

Napjaink egyik legtrendibb márkája az Apple, nem meglepő tehát, hogy a márka termékeit előszeretettel hamisítják. Az almás cég készülékei azonban már évtizedekkel ezelőtt is megihlették a hamisítókat és a konkurens tervezőket. Erre mutatunk néhány példát.

Az 1977-ben bemutatott Apple II alapján készült tajvani Chia-ma SPS-109. A készülék annyira hasonlít az eredetijére, hogy az ázsiai gyártó jó eséllyel eredeti gépházakba "csomagolta" saját készülékét.

0 Tovább

Perelhet-e Brad Pitt, ha Angie gyűrűjét elkezdik hamisítani?

Talán nincs még két olyan médiaszemélyiség, akik nagyobb figyelmet kapnának a sajtótól, mint Brad Pitt és Angelina Jolie. Így aztán, ha tekintetbe vesszük, hogy az elmúlt évben a fiatal lányok fele Kate Middleton, a másik fele az Alkonyat-hősnő Bella Swan esküvői ruhájában akart férjhez menni, miközben ugyanezek eljegyzési gyűrűinek másolata csillogott az ujjukon, várható, hogy hamarosan megjelennek annak a máris híres gyűrűnek a replikái is, amellyel Brad Pitt kérte meg színésznő kedvese kezét.

A E! Online brit bulvárlap annak járt utána, hogy perelhet-e Brad Pitt, ha az egyedinek szánt ékszert elkezdik hamisítani. A válasz, igen, megtehetné, hogy formatervezési oltalom alá helyezteti a gyűrűt, amely jogalapot jelentene számára a pereskedésre.

A hírek szerint a gyűrű egyedi tervezés, amelyet saját ötlet alapján kifejezetten Angelina ujjára terveztek, és amelynek kreatív munkájában Brad Pitt épp olyan aktívan részt vett, mint a készítő ékszerész, Robert Procop. 

A bulvároldal által megszólaltatott szakértő szerint az amerikai jogszabályok gyakorlatilag minimális kreativitást igényelnek csak egy oltalmi kérelem benyújtásához. Ráadásul a törvény szerint az alkotó az alkotás pillanatától jogosult a jogvédelemre, így az a tény, hogy a gyűrű állítólag egy évig készült, ismét Brad jogi helyzetét erősítheti. 

Bár a szakértő szerint Brad Pitt jogosult lenne pereskedni, mégsem hiszi, hogy ezt meg fogja tenni, sokkal valószínűbb, hogy inkább bóknak veszi, és megelégszik azzal, hogy Angelináé volt az első és az eredeti.

(Via: E! Online, Fotó: E! Online)

0 Tovább

Batman járműve különleges

Ez a megállapítása annak a kaliforniai bírónak, aki azt a kérdést vizsgálta, védhető-e szerzői jog által a Denevérember autójának formatervezése. Az eljárást a Batman-jogokat birtokló DC Comics kezdeményezte Mark Towles ellen, aki Gotham Garage nevű üzletén keresztül a híres Batmobil replikáit értékesítette. Mostanáig.

A DC Comics szerint a Gotham Garage kereskedelmi tevékenysége jogsértő, és ennek az érvelésnek a bíró helyt adott. Bár az amerikai jogszabályok másképp rendelkeznek a használati tárgyakat érintő jogvédelemről, a bíróság megállapítása szerint az ezeken található nem funkcionális elemek formatervezése jogvédelem alá helyezhető. A bíró szerint a Batmobil tehát különleges, egyedien megkülönböztető dizájnnal bír, amely a közlekedési célhoz nem ad hozzá, ellenben szellemi terméknek minősül.

Hasonló ítélet született tavaly decemberben is egy másik ügyben, amely szuperhősök ruhájának jogvédelmét vizsgálta. E szerint a ruha, mint használati tárgy nem jogvédett termék, ellenben a nem funkcionális elemek, mint a színek összeállítása, mintázat, ami az egyediségét meghatározza, igen. Tehát, Batmannek nem csak az autója, de a ruhája is védett!

(Via: The Hollywood Reporter)

0 Tovább

Anti-üveg sztori: innováció vs. utánzás

Mai történetünk az innovatív, társadalmi hasznosságot remélő új ötletekkel való visszaélésről szól. Hallottatok már a Vapur nevű cég anti-üveg (Anti-Bottle) termékéről? Bevalljuk, még mi sem, de már tudjuk, hogy hamisítják.

A 2009-ben alapított Vapur azzal a szándékkal látott neki a munkának, hogy egy olyan italos palackot hoz létre, pontosabban anti-palackot dolgoz ki, amely a csapvíz hordozhatóságát teszi lehetővé, népszerűsítve ezzel annak fogyasztását. A termék összehajtható (így üresen kis helyet foglal), rugalmas, újra felhasználható és környezetbarát, nagyon tartós, mosogatógépben mosható, és nem tartalmazza azt a BPA nevű vegyületet, ami a műanyagpalackokból szivárogva károsíthatja egészségünket. Jelenleg az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és néhány európai országban kapható, ahol a celebeknek, sportolóknak és zöld aktivistáknak köszönhetően meglehetősen nagy hírnévnek örvend.  

Szóval a szándék mögötte jó, a cél nemes, ami nem jó és nem nemes az az, hogy még az ilyen pozitív termékötleteket is hamisítják. A Vapur a közelmúltban nyújtott be bírósági keresetet egy cég ellen, amely a Vapur márkanevével, azonos megjelenésű palackokat gyárt és terjeszt. A keresetben a jogtulajdonos hamisítás, szabadalmi jogsértés és formatervezési mintaoltalom megsértésének megállapítását kéri a bíróságtól. A keresetben megnevezett cég Kínában készítetti a hamis anti-üvegeket, és Ázsiában, valamint Észak-Amerikában forgalmazza őket.

Balra az igazi, jobbra a hamis

Szóval, ha esetleg valahol vennétek anti-üveget, jól nézzétek meg, hogy igazi-e. Itt a Vapur blogján van is néhány jó tanács, hogy mire kell figyelni: ilyen például a gyártási hely, a kupak/karabiner minősége, szerepel-e a márkanév mellett a TM szimbólum vagy megáll-e a csomagolás a talpán.

0 Tovább
«
12

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek