Ez a megállapítása annak a kaliforniai bírónak, aki azt a kérdést vizsgálta, védhető-e szerzői jog által a Denevérember autójának formatervezése. Az eljárást a Batman-jogokat birtokló DC Comics kezdeményezte Mark Towles ellen, aki Gotham Garage nevű üzletén keresztül a híres Batmobil replikáit értékesítette. Mostanáig.

A DC Comics szerint a Gotham Garage kereskedelmi tevékenysége jogsértő, és ennek az érvelésnek a bíró helyt adott. Bár az amerikai jogszabályok másképp rendelkeznek a használati tárgyakat érintő jogvédelemről, a bíróság megállapítása szerint az ezeken található nem funkcionális elemek formatervezése jogvédelem alá helyezhető. A bíró szerint a Batmobil tehát különleges, egyedien megkülönböztető dizájnnal bír, amely a közlekedési célhoz nem ad hozzá, ellenben szellemi terméknek minősül.

Hasonló ítélet született tavaly decemberben is egy másik ügyben, amely szuperhősök ruhájának jogvédelmét vizsgálta. E szerint a ruha, mint használati tárgy nem jogvédett termék, ellenben a nem funkcionális elemek, mint a színek összeállítása, mintázat, ami az egyediségét meghatározza, igen. Tehát, Batmannek nem csak az autója, de a ruhája is védett!

(Via: The Hollywood Reporter)