Napjaink egyik legtrendibb márkája az Apple, nem meglepő tehát, hogy a márka termékeit előszeretettel hamisítják. Az almás cég készülékei azonban már évtizedekkel ezelőtt is megihlették a hamisítókat és a konkurens tervezőket. Erre mutatunk néhány példát.

Az 1977-ben bemutatott Apple II alapján készült tajvani Chia-ma SPS-109. A készülék annyira hasonlít az eredetijére, hogy az ázsiai gyártó jó eséllyel eredeti gépházakba "csomagolta" saját készülékét.

A nyolcvanas években a brazíliai Unitron a Macintosh 512K modellje alapján készült. Mivel a brazil kormány sokáig tiltotta az amerikai mikrocomputerek importját, a brazil tervezők gond nélkül meríthettek ihletet az USA mérnökeitől.

A kilencvenes évek végén két kaliforniai cég is az iMac G3 újító formatervezését utánozva jelent meg saját termékeivel: bal fölül egy eOne, jobb fölül egy eMachine látható. Előbbi az Apple nyomására áttervezte készülékét, utóbbit bíróság tiltotta be.

  

Az iPod megjelenésével az Apple forradalmasította a zenehallgatást, így a 2000-es években a készülék alapján gyártott klónok számtalan verziója került forgalomba világszerte. A képeken az iPod Touch, illetve az iPod Nano no-name gyártó által piacra dobott utánzatai láthatók.

Az iPad egyike a legfrissebb sláger termékeknek, szintén tucatnyi hamisítványa és utánzata készült. A képen az APad7 látható. (Bár itt nem szerepel, ugyanez az állítás igaz az iPhone készülékekre az első generációtól a legújabbig.)

A shenzeni hamisítók legutóbb az újgenerációs iMac ihlette meg. A LAVI S21i Windows alapú, de dizájnját tekintve majdnem tökéletes koppintása az eredetinek.

(Via: MacWorld)