Mai történetünk az innovatív, társadalmi hasznosságot remélő új ötletekkel való visszaélésről szól. Hallottatok már a Vapur nevű cég anti-üveg (Anti-Bottle) termékéről? Bevalljuk, még mi sem, de már tudjuk, hogy hamisítják.

A 2009-ben alapított Vapur azzal a szándékkal látott neki a munkának, hogy egy olyan italos palackot hoz létre, pontosabban anti-palackot dolgoz ki, amely a csapvíz hordozhatóságát teszi lehetővé, népszerűsítve ezzel annak fogyasztását. A termék összehajtható (így üresen kis helyet foglal), rugalmas, újra felhasználható és környezetbarát, nagyon tartós, mosogatógépben mosható, és nem tartalmazza azt a BPA nevű vegyületet, ami a műanyagpalackokból szivárogva károsíthatja egészségünket. Jelenleg az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és néhány európai országban kapható, ahol a celebeknek, sportolóknak és zöld aktivistáknak köszönhetően meglehetősen nagy hírnévnek örvend.  

Szóval a szándék mögötte jó, a cél nemes, ami nem jó és nem nemes az az, hogy még az ilyen pozitív termékötleteket is hamisítják. A Vapur a közelmúltban nyújtott be bírósági keresetet egy cég ellen, amely a Vapur márkanevével, azonos megjelenésű palackokat gyárt és terjeszt. A keresetben a jogtulajdonos hamisítás, szabadalmi jogsértés és formatervezési mintaoltalom megsértésének megállapítását kéri a bíróságtól. A keresetben megnevezett cég Kínában készítetti a hamis anti-üvegeket, és Ázsiában, valamint Észak-Amerikában forgalmazza őket.

Balra az igazi, jobbra a hamis

Szóval, ha esetleg valahol vennétek anti-üveget, jól nézzétek meg, hogy igazi-e. Itt a Vapur blogján van is néhány jó tanács, hogy mire kell figyelni: ilyen például a gyártási hely, a kupak/karabiner minősége, szerepel-e a márkanév mellett a TM szimbólum vagy megáll-e a csomagolás a talpán.