Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Google a kalózkodás ellen

A napokban tette közzé friss kalózellenes jelentését a Google, amelyben részletesen beszámol arról, hogy miként próbálják visszaszorítani a gyanús tevékenységeket oldalaikon. Az anyag itt érhető el Google Docs formában. A keresőóriás állítja, az illegális tartalmakat keresők nem az ő rendszerükön keresztül jutnak el a torrent oldalakra, ennek ellenére mindent megtesznek, hogy visszaszorítsák a kalózkodást.

0 Tovább

Nem hajlandó cenzúrázni a webet a Google

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója a keresőmodul kalózkodás elleni tevékenységével foglalkozó sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, ellentétes a cég filozófiájával, hogy teljesen törölje a potenciális kalózoldalakat a kereső találatok közül.

2 Tovább

„Nem vagyunk ellenségek, segíteni szeretnénk”

A fenti mondat a Google vezér, Eric Schmidt szájából hangzott el az Edinburghban rendezett televíziós fesztiválon, és a jelek szerint annak a sok évnek a lezárására hivatott utalni, amely idő alatt a keresőóriás komoly (jogi) harcokat folytatott a szórakoztatóipar érdekvédelmi szerveivel arról, vajon megtesznek-e mindent, ami lehetőségükben áll, hogy a kalózkodást akadályozzák. Hogy melyik fél hogyan foglalt állást, azt nem nehéz kitalálni. A lényeg, hogy ezeknek a csatározásoknak az lett az eredménye, hogy a Google is kénytelen volt valamelyest változtatni eddigi stratégiáján.

A cég tavaly decemberben jelentette be kalózkodás elleni intézkedési terveit. Ennek keretében például szigorította az Autocomplete rendszerben megjelenő keresési találatokat, és tiltólistára pakolt néhány a torrentekhez, illegális letöltéshez kapcsolódó kifejezést, amelyeket immár nem ajánl fel automatikusan a keresőszavak begépelése során. Ezzel párhuzamosan pedig elindult a Music Rich Snippets rendszer is, amely a legális zenei tartalomszolgáltatók keresési találatok közötti jobb megjelenítését hivatott segíteni. Egy intézkedésként elhatározták, hogy komolyabban érvényesítik a hirdetési felületük (AdSense) tiltó szabályait. Hivatalosan tilos Google hirdetéseket megjeleníteni az illegális tartalmat közlő weblapokon, ám a cég ritkán ellenőrizte, hogy a tiltást betartják-e. A HENT híroldalán olvasható friss hír szerint ennek az idei évben már valóban elkezdtek érvényt szerezni.

Végül, még tavaly közölték, hogy 24 órára csökkentik azt az időt, amelyen belül vállalják, hogy a jogtulajdonosi panaszt követően eltávolítják a jogsértő linkeket. A Google hivatalos blogja szerint ez a reakció idő ma már jóval 24 óra alatt van. Schmidt az edinburghi közönséggel azt tudatta, gyakran alig 4 órán belül eleget tesznek a panasznak.

Hogy a bevezetőhöz visszatérjünk egy pillanatra, a Google persze nem teljesen érdek nélkül igyekszik a jogtulajdonosok kedvében járni. Nem titkolt célja, hogy üzleti partnereket szerezzen a Google TV, a Google Music, a Google Books és a YouTube szolgáltatásaihoz. A Google TV például hamarosan elindul Európában is (elsőként Nagy-Britanniában), és ezt tartalommal is meg kell tölteni...

0 Tovább

Szűri a Google a torrenteket!

Tavaly decemberben jelentette be a Google, hogy bevezet néhány intézkedést, amellyel nehezítené, hogy az internetezők a keresőmodulon navigálva illegális tartalomhoz férjenek hozzá. A tervek között szerepel, hogy megkönnyítik a jogérvényesítést, módosítják a hirdetési mechanizmust, és a legális szolgáltatásokra mutató linkeket helyezik előtérbe. Erről bővebben itt.

A decemberi közlés szerint az intézkedések között szerepel, hogy szűrik a kereső által kiadott automatikus befejezésekben (Autocomplete) megjelenő szavakat, azaz a cél az, hogy a rendszer ne ajánljon fel a keresőszó begépelése során automatikusan a kalózkodáshoz szorosan kötődő fogalmakat. A friss hírek szerint ennek megvalósításába már bele is fogott a Google. Bár úgy tűnik, a szűrés elég véletlenszerűen működik.

Ahogy a fenti képek is mutatják a kereső a felajánlott lehetőségek közül szűri a BitTorrent, a uTorrent vagy az Ubuntu Torrent kifejezéseket. A TorrentFreak szerint az Autocomplete szolgáltatás nem mutat többé semmilyen szókombinációt, amely a torrent kifejezést tartalmazza, emellett letiltották a Rapidshare és a Megaupload neveit is. Ezeket ma délelőtt teszteltük, és valóban, egészen az utolsó betűig nem ajánlja fel a kifejezéseket keresési lehetőségként, de ha a teljes kifejezést begépeljük, akkor a találatok között persze szerepelnek.

A mai állapot (jan.28.) szerint azonban a rendszer továbbra is automatikus befejezést ajánl, ha olyan BitTorrent kliensek nevét kezdjük begépelni, mint a BitComet és a Vuze, és továbbra is automatikusan segíti a keresést, ha a 4shared, a HotFile, a MediaFire vagy épp a The Pirate Bay kifejezéseket kezdi beírni.

Kíváncsian várjuk, hogyan alakul tovább a Google filterezése, addig is, ha ezek ellenkezőjét tapasztaljátok, vagy további szűrt kifejezéseket találtok, osszátok meg velük.

0 Tovább
12
»

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek