A napokban tette közzé friss kalózellenes jelentését a Google, amelyben részletesen beszámol arról, hogy miként próbálják visszaszorítani a gyanús tevékenységeket oldalaikon.  Az anyag itt érhető el Google Docs formában. A keresőóriás állítja, az illegális tartalmakat keresők nem az ő rendszerükön keresztül jutnak el a torrent oldalakra, ennek ellenére mindent megtesznek, hogy visszaszorítsák a kalózkodást.

A dokumentum három olyan dolgot emel ki a Google eszköztárából, amelyek fontos szerepet játszanak a társaság kalózellenes stratégiájában.

Elsőként az illegális módszereknél jobb és törvényes alternatíva kínálatára helyezik a hangsúlyt. Ezzel a cég olyan szolgáltatásaira céloznak, mint a YouTube vagy a Play, amelyeken keresztül egyszerűen, gyorsan és legálisan juthatnak hozzá a zenerajongók a legújabb számokhoz. A jogtulajdonosok pedig a megérdemelt jussukhoz, hiszen a videószolgáltatón keresztül rengeteg pénz áramlik a zeneiparba.

A kalózok elleni harc második kiemelten fontos területeként pedig éppen e pénz jelentős részét kitermelő reklám-szolgáltatásaiban határozzák meg. Ugyanis a keresőóriás sorra tiltja ki a hirdetési rendszereiből az illegális tartalmakat kínáló oldalakat, megfosztva ezzel az őket életben tartó bevételeiktől.

Persze az előző két, elvontabb terület mellett jelentős szerep hárul a kalóztartalmak eltüntetésében a Google keresőjére is. A jelentés szerint a szerzői jogi bejelentések kivizsgálásban például minden eddiginél jobbak. 2012 óta összesen 57 millió webcímet jelentettek be, amelyeket átlagosan 6 óra alatt vizsgáltak ki.

Felettébb meggyőző teljesítmény!