Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Magyar esemény utáni tablettát hamisítanak

Érdekes hírt találtunk a hamisgyogyszer.hu portálon: egy magyar gyártású esemény utáni tabletta hamis verziójának felbukkanása miatt adtak ki figyelmeztetést az ugandai hatóságok. Azt írja a cikk, hogy Postinor-2 típusú tablettákat találtak Ugandában, amely készítményt eredetileg a magyar Richter Gedeon gyártja, és a védekezés nélküli együttlét után kell bevenni a nem kívánt terhesség megakadályozása érdekében.

Az ugandai gyógyszerhatóság figyelmeztetése szerint a hamisítvány alkalmazása jó eséllyel eredménytelen maradhat, ezért javasolja ellenőrizni, hogy a megvásárolt gyógyszeres csomag eredeti-e. Erről a helyiek a csomagolás hátlapján szereplő fehér négyzet felületének lekaparásával győződhetnek meg: ha fedőfólia lakaparása után előtűnik az Original felirat és a gyártó RG logója (lásd kép jobb alsó sarka), akkor a készítmény eredeti. A forgalomba került hamisítványokon ez a jelzés állítólag nem szerepel.

Kép forrása: SecuringPharma

0 Tovább

Mikróban melegítik a hamis gyógyszert

A gyógyszerhamisítás problémakörét járta körül 60 minutes című műsorában az amerikai CBS csatorna. A riport a gyártástól az azonosításig mutatja be a kérdést, ismertetve a gyógyszeripar, a hatóságok és a betegek tapasztalatait, álláspontját. Különösen ijesztő az az első néhány perc az anyagban, amikor is egy perui gyógyszerhamisító üzem rendőrségi razziája látható. Bliszterezett és félkész tabletták mindenütt: potencianövelők, antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, fehérített, színezett, lavórban áztatott, elektromos sütőn és mikrohullámú sütőben szárított készítmények...

A szakértők szerint a perui üzemből több tucat országba szállítottak hamis készítményeket, köztük például Nagy-Britanniába. A razziát követően lefoglalt hamisítványokat laborokban ellenőrizték, ahol többek között különféle cukrok és krétapor nyomaira bukkantak ezekben.

A riport kitér a hatósági ellenőrzés nehézségeire, a legitimnek látszó weboldalak veszélyeire, a hamis készítmények rendkívül megtévesztő csomagolására - a 7. percnél például látható, hogy sokszor csak speciális eszközökkel deríthető ki, melyik fiola a hamisítvány és melyik az eredeti.

Bár a magyar gyógyszerellátási rendszer biztonságos, és viszonylag alacsony a hamisítási ráta hazánkban, nem árt óvatosnak lenni, különösen az interneten ajánlott készítményekkel szemben, ha az olyan fejlett országokban is betegek halálát okozhatja a hamis gyógyszer, mint az Egyesült Államok. A videó vége felé kiderül, 2008-ban mintegy nyolcvan ember vesztette életét szennyezett véralvadásgátló készítmény beszedése okán - egyetlen egy, Kínában gyártott összetevő bizonyult hamisnak, a gyógyszer mégis ölt.

A videó sajnos nem beágyazható, úgyhogy az anyagot ide kattintva tudjátok megnézni.

0 Tovább

Fotó: 60 tonna hamis gyógyszert semmisítettek meg

Összesen több mint 60 tonna hamis gyógyszert semmisítettek meg az illetékes hatóságok Pekingben. A hamis készítmények értéke elérte a 40 millió jüant, azaz a hatmillió dollárt. A megsemmisítésre egy cement üzemben került sor. Íme:

Az eseményről a pekingi gyógyszerügyi hatóság számolt a hamisgyogyszer.hu híradása szerint. Kiemelve azt is, hogy szervezet munkatársai december végén öt illegális gyártósort és 60 hamisgyógyszer-értékesítéssel foglalkozó vállalkozást számoltak fel.

Ha többet akartok tudni a gyógyszerhamisítás problémájáról, és a megelőzésről, érdemes böngészgetni a hamisgyogyszer.hu oldalát. Itt olvashattok a hamisítás elterjedtségéről, és hogy mit tehettek annak érdekében, hogy a veszélyeket elkerüljétek.

0 Tovább

Hogyan kerüljük el a hamis gyógyszereket?

A mai előző poszthoz kapcsolódóan összegyűjtöttem néhány hasznos tanácsot a hamis gyógyszerek elkerüléséhez. Az Európa Tanács tervei biztatóak, de nem árt, ha mi fogyasztók is óvatosak vagyunk!

1. Ismerd a gyógyszered! Ha tudjuk, hogy a rendszeresen szedett tablettáknak milyen a színe, formája, íze, könnyebben észrevesszük az eltéréseket is. Ha először szedett gyógyszerről van szó, segíthet, hogy a tájékoztatókon rendszerint feltüntetik az ilyen információkat, de az interneten is utána tudunk nézni, például az OGYI ezen céllal működő adatbázisában.

2. Ellenőrizd a csomagolást! A gyógyszer bevétele előtt ellenőrizzük a csomagolást, figyeljünk arra, hogy a doboz sértetlen-e, van-e rajta valamilyen biztonsági jelzés, nézzük meg a lejárati dátumot.

3. Megbízható forrásból vásárolj! Soha ne vegyünk gyógyszert utcán, piacon vagy más erre nem hitelesített helyszínen. A regisztrált gyógyszertárak és az értékesítésre jogosult üzletek listája elérhető a Gyógyszerészeti Intézet honlapján.

4. Online vásárlás előtt tájékozódj! Mielőtt interneten vásárolnánk gyógyszert, fontos utána nézni az értékesítőnek: valóban rendelkezik-e a szükséges működési engedélyekkel, volt-e más vásárlóknak panasza, lehet-e a megvásárolni kívánt készítményt legálisan, online terjeszteni? Fontos tudni, hogy a magyar jogszabályok szerint legálisan csak vény nélkül kiadható gyógyszert rendelhetünk az interneten, és hogy a kereskedő nem szállíthat mindent házhoz.

5. Fordulj szakemberhez! Ha a megvásárolt gyógyszer külső jellemzőiben eltérést tapasztalunk, vagy szedése során szokatlan mellékhatást észlelünk, forduljunk orvoshoz vagy gyógyszerészhez!

0 Tovább

Kriminalizálja a gyógyszerhamisítást az Európa Tanács

Az európai országok hamarosan egységesen, a büntetőjog szerint fogják szankcionálni a gyógyszerhamisítást. Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága (figyelem! nem azonos az Európai Unió intézményével) ugyanis elfogadta az elmúlt évben kidolgozott Medicrime egyezményt, amely kriminalizálja a gyógyszerhamisítást, és az illegális gyógyszergyártókkal és terjesztőkkel szemben alkalmazandó büntetőjogi szankciók bevezetésére kötelezi az aláíró államokat.

A megállapodás szövege szerint az aláíró államok kötelesek:

- a hamis gyógyszerek gyártását, szállítását, terjesztését és értékesítését,

- a kapcsolódó gyártási, szállítási, értékesítési dokumentumok hamisítását,

- az engedély nélkül történő gyógyszer-előállítást és -terjesztést,

- valamint a minőségi követelményeknek nem megfelelő egészségügyi termékek és eszközök forgalmazását büntetőjogi szabályok szerint szankcionálni.

A dokumentum ezen felül a nemzetközi és az illetékes nemzeti hatóságok közötti együttműködésre vonatkozóan fogalmaz meg irányelveket, az állami és a magánszektor számára javaslatot tesz megelőző intézkedésekre, illetve előírásokat tartalmaz az áldozatok és szemtanúk védelmére vonatkozóan.

Az Európa Tanács szakértői által kidolgozott dokumentum előírásai minden tagországban, így Magyarországon is alkalmazásra kerülnek! A csatlakozási lehetőség - egy később meghatározott időponttól - a nem európai államok számára szintén nyitott lesz.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek