Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A világ legnagyobb hamis gyógyszer piaca?

Oroszország hamis gyógyszer piacáról közöl érdekes riportot az Al Jazeera, amelyet alább ti is megnézhettek, és amelyben azt állítják, az ország a világ talán legnagyobb hamisítvány piaca. A riport szerint a forgalomba került készítmények mintegy 12 százaléka hamisítvány. Az országban a legkülönfélébb hamisítványok kaphatók, ahogy a videó elején bemutatott razzia is igazolja, hamis fájdalomcsillapítókat, máj- és szívgyógyszereket, sőt még hamis terhességi teszteket is találnak a hatóságok.

A hamis gyógyszerek helyi jelenléte önmagában is nagy baj, de súlyosbítja a helyzetet, hogy az orosz hamisítók a helyi piacon túlra is termelnek. Csempésznek árut az Egyesült Államokba és Európába is, és számos illegális online patikát üzemeltetnek, amelyeket lebukásuk elkerülése érdekében kínai szerverről tartanak fenn.

0 Tovább

Csak a tényeket!

Nem akarja túlmagyarázni a gyógyszerhamisítás problémáját az a két kampányvideó, amelyeket ma bemutatunk nektek. Az anyag az AWARxE kampány keretében készült, és amelyet az amerikai gyógyszerészszövetség (National Association of Boards of Pharmacy) indított, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a receptköteles gyógyszerekkel kapcsolatos visszaélésekre. Programjukban nem csak a hamisítással foglalkoznak, de kitérnek arra is, hogy az orvos által felírt készítmények milyen egyéb visszaélésre adnak okot, amely súlyos egészségügyi kockázattal járhat. Példának okáért felhívják a figyelmet arra, hogy sok gyerek vesz be az otthoni gyógyszeres szekrényben talált pirulákból a szülők tudta nélkül, vagy arra, hogy veszélyes lehet, ha a kiváltott gyógyszereket ismerősöknek adják tovább, aki orvosi felügyelet nélkül alkalmazza a gyógyszert.

Visszatérve a mi témánkra, jöjjön a két videó:

Mint feljebb írtuk, nem magyarázzák túl, hiszen a két információ önmagában is elég erős állítás. Nem riogatnak ijesztő képekkel, adatokkal és mellékhatásokkal, hiszen az egy-egy mondat is elég ahhoz, hogy egyszerű, de érthető formában közölje, a hamis gyógyszer életveszélyes lehet.

Ha megnéznétek a többi témában készült kampányvideót is, akkor IDE kattintva az AWARxE YouTube csatornáját, ITT pedig weboldalát érhetitek el.

0 Tovább

Mintha rád fognák a fegyvert, majd meghúznák a ravaszt

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az internettel minden nagyszerűsége ellenére is óvatosan kell bánni, az online világban nem minden az, aminek látszik. Ezt támasztja alá az alábbi önvallomás jellegű videóüzenet is, amely bár egy amerikai, szellemitulajdon-jogot sértő weboldalak felszámolására irányuló törvénytervezet támogatásaként készült, mondanivalója ezen bőven túlmutat. Nos, ismerkedjetek meg Glendával, aki kanadai barátnője haláláról mesél...

Az üzenet tanúsága szerint a barátok 2006 karácsonyán találkoztak utoljára. Glenda látogatta meg Kanadában élő barátnőjét, Marcia-t, akinek tökéletesen egészsége felől nem volt kétsége, mikor búcsút vettek egymástól. Néhány nappal később Glenda telefonon értesült szerette haláláról. Marcia életét egy online rendelt gyógyszer oltotta ki.

0 Tovább

Milliónyi hamis gyógyszer a bizonyíték raktárban

Tegnapi sztorink után megmaradunk egy kicsit a gyógyszerhamisítás kérdésénél, hogy az Euronews riportján keresztül megmutassuk, még a fejlettnek hitt egészségügyi rendszerek is sérülékenyek a gyógyszerhamisítással szemben.

A fenti videó egy brit razziával kezdődik: a hatóságok hamis gyógyszereket keresnek és találnak egy kertvárosi lakásban. Ami különösen érdekes az anyagban, az a brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) bizonyíték raktárának bemutatása (kb. 1 percnél): 10 millió euró értékű elkobzott gyógyszer, amik bevétele súlyos egészségügyi panaszokat, rosszabb esetben halált is okozhatott volna. 

Megszólal a videóban egy idős házaspár is, ahol a feleség szívbetegségére szed gyógyszert. Egy nap az újságban olvasták az egészségügyi hatóság felhívását, hogy az általa szedett készítményből hamisítványokat adtak el a patikákban. A felhívásban közölt adatok, szériaszámok, minden egyezett az által használt gyógyszerrel - az adott szériaszámmal azonban nem csak, hamis, de eredeti készítmények is forgalomba kerültek, így nem tudja biztosan, hogy ő maga eredeti vagy hamis pirulát vett-e be.

Az anyag végén szóba kerülnek azok az európai kezdeményezések, amelyek a hamisítás visszaszorítására irányulnak: a Medicrime egyezmény (erről itt olvashattok bővebben), és az Európai Unió hamisítás elleni irányelve, amelyet egyébként a napokban fogadott el az EU Tanácsa.

 

0 Tovább

Kettőből egy gyógyszer hamis

Képzeld el, hogy Kenyában élsz, a gyermeked maláriás lesz, a helyi üzletben megveszed a már bevált gyógyszert, de a gyermek nem lesz jobban. Néhány nappal később belehal a betegségbe. A halál oka malária, de a gyermek épp annyira a gyógyszerhamisítás áldozata, mint a betegségé... Ezekkel a mondatokkal kezdődik az alábbi videóriport, amelyet egy ausztrál csatorna készített a gyógyszerhamisításról.

Az anyag szerint világszerte 15 százalék lehet a forgalomba került hamis gyógyszerek piaci aránya, de Afrika, Ázsia, Latin-Amerika egyes országaiban ez az érték elérheti az 50 százalékot is, és a hamisítás nem csak a malária elleni gyógyszereket érinti: antibiotikumok, fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók, szív- és rákgyógyszerek, mind szerepelnek az illegális kínálatban. Ezek nagy veszélye, hogy összetételük és származásuk bizonytalan: gyártási körülményeik nem higiénikusak, összetevőik ellenőrizetlenek, hatóanyaguk kevesebb, több, eltérő, csak, hogy néhány példát említsünk.

Fejlett egészségügyi rendszerünk ellenére mi sem vagyunk biztonságban: az interneten bárki számára könnyen hozzáférhetőek a hamisítványok, amelyek gyakran olyan megtévesztően csomagoltak, hogy a szakértők számára is nehéz a megkülönböztetés.

A helyzet valószínűsíthetően nem fog egyik napról a másikra javulni. Nemzetközi összefogásra, fokozottabb hatósági fellépésre, szigorúbb szankciókra lenne szükség, és ami nagyon fontos, körültekintő, óvatos vásárlókra, akik ellenőrzik, átgondolják mi az, amit megvesznek, és azt, hol veszik meg.

0 Tovább

nokamu

blogavatar

Blog a hamisításról, kalózkodásról, jog- és fogyasztóvédelemről.

Utolsó kommentek