Közös nyilatkozatot fogadott el négy afrikai ország first ladyje: erősítik az együttműködést az egyre terjedő gyógyszerhamisítás elleni harcban.

 

November 23-án Niger, Burkina Faso, a Közép-afrikai Köztársaság és Mali vezetőinek feleségei megállapodtak az országok közötti együttműködés és információcsere fokozásáról, hogy eredményesebben vehessék fel a harcot a hamis gyógyszerek gyártóival és terjesztőivel szemben. A témában tartott konferencián útjára indított nemzetközi együttműködés kiterjed a bűnüldöző hatóságok alaposabb felkészítésére, a jogszabályi környezet fejlesztésére, valamint tájékoztató és szemléletformáló kampányok lebonyolítására – adta hírül a Gyógyszerhamisítványok Elleni Nemzetközi Kutatóintézet (International Institute of Research Against Counterfeit Medicines – IRACM)

A „Niamey-i deklaráció” értelmében az országok rendőrségének és határőrségének állományát alaposabban felkészítik a hamisítványok felderítésének és lefoglalásának hatékony módszereire. A tapasztalatok megosztása lehetővé teszi, hogy a jelenség elleni harc frontvonalán szolgálatot teljesítők életszerű, praktikus ismereteket és tanácsokat kapjanak munkájuk eredményesebbé tételéhez.

A halálos járványként áldozatait szedő jelenség elleni harcban a fogyasztók, a betegek felvilágosítása, a szemléletformálás is hangsúlyos szerephez jut ezután. A gyógyszervásárlási szokások megváltoztatása különösen a családanyák esetében fontos, a legtöbbször ugyanis ők szerzik be az orvosságot a családtagok számára.

A konferencia lehetővé tette a gyógyszerhamisítás jelenségének alaposabb megértését. Ez a jelenség évről évre súlyosabb és közvetlen fenyegetést jelent a régió országaira, lakosságára. Figyelembe véve a gyógyszerhamisítással foglalkozó bűnszervezetek törekvéseit, közegészségügyi és közpolitikai kockázatokkal is szembe kell nézni. A találkozó megmutatta, hogy erős közös szándék van a bajok valóban regionális szintű orvoslására – értékelte az eseményeket Bernard Leroy, az IRACM igazgatója.

via: iracm