Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az internettel minden nagyszerűsége ellenére is óvatosan kell bánni, az online világban nem minden az, aminek látszik. Ezt támasztja alá az alábbi önvallomás jellegű videóüzenet is, amely bár egy amerikai, szellemitulajdon-jogot sértő weboldalak felszámolására irányuló törvénytervezet támogatásaként készült, mondanivalója ezen bőven túlmutat. Nos, ismerkedjetek meg Glendával, aki kanadai barátnője haláláról mesél...

Az üzenet tanúsága szerint a barátok 2006 karácsonyán találkoztak utoljára. Glenda látogatta meg Kanadában élő barátnőjét, Marcia-t, akinek tökéletesen egészsége felől nem volt kétsége, mikor búcsút vettek egymástól. Néhány nappal később Glenda telefonon értesült szerette haláláról. Marcia életét egy online rendelt gyógyszer oltotta ki.

A hosszabb videóüzenetből kiderül, hogy Marcia a világtól viszonylag elszigetelt kis szigeten élt, de meglehetősen jól értett az internethez, hiszen lakókörülményei okán a mosószerektől kezdve a berendezési tárgyaiig minden szükségletét online szerezte be. A gyógyszereit is. A halottkém szerint a weboldal, ahonnan Marcia a halálos készítményt rendelte, teljesen legális benyomást keltene bárkiben, ahogy a kipostázott készítmény is a gyógyszertárival azonos formában érkezett, kivéve, hogy hatóanyagai között ólom, titán és arzén szerepelt...

Glenda szerint a gyógyszerhamisítókat nem érdekli a fogyasztók biztonsága, csak a profit motiválja őket. Mint mondja, olyan, mintha egyszerűen fegyvert fognának vevőikre, és meghúznák a ravaszt. Marcia csak egy az áldozataik közül, a következő lehetne a szomszédunk, egy barátunk, a szülőnk vagy a gyermekünk is.

 

Ha többet szeretnétek tudni a gyógyszerhamisítás problémájáról, akkor látogassatok el a hamisgyogyszer.hu weboldalra, ahol számos hasznos tanácsot találtok a hamisítványok elkerüléséhez.