A 10 legmeggyőzőbb hamisítványról készített gyűjtést a Business Insider. A replika termékek egytől egyig Kínában készültek, és kitűnően illusztrálják, mi mindenre terjed ki az ázsiai hamisítók figyelme. A listában iPad-klón, kínai Google, épületmásolatok, Harry Potter folytatások, replika autók! Lássuk a gyűjtést:

1. iPhone vagy HIphone? Első pillantásra a készülék a megszólalásig hasonlít az eredeti Apple készülékre, egyedül a hátoldali logó árulkodik arról, hogy itt valami másról van szó.

kakatech.com/businessinsider.com

2. iPad vagy APAD? Ismét egy Apple hamisítvány, ráadásul többet is tud. A replika készülékben van ugyanis beépített kamera és USB csatlakozó, ami az eredetiből még hiányzik.

flickr.com/businessinsider.com

3. Google vagy Goojje? A Google keresője nem elérhető Kínában, de itt van helyette a kínai internetezőknek a Goojje.

goojje.com/businessinsider.com

4. USA vagy Kína? A Capitolium épületének valós méretű utánzata épült fel Wuxi és Fuyang városokban is. Hangzhou városában van egy másolat a Fehér Házból is...

Time/businessinsider.com

5. Franciaország vagy Kína? Hangzou város peremkerülete, Tianducheng miniatűr Párizzsá avanzsált a maga 1:3 arányú Eiffel-tornyával.

YeinJee/businessinsider.com

6. Ez is műalkotás? Dafen városa a replika festmények hazájaként ismert. Az olajfestménypiac 60 százalékát bonyolító régióban majd minden kép hamis.

Time/businessinsider.com

7. Kínai Mini! A Lifan 320 modelljére első pillantásra Mini Cooper-nek tűnik.

Wikipedia/businessinsider.com

8. Kínai Rolls Royce! A Geely GE 2009-es modellje egyértelműen a Rolls Royce Phantom modelljének formatervezését másolja.

The New York Times/businessinsider.com

9. Harry Potter kínai lett! A Harry Potter sorozat népszerűségét meglovagolandó, a kínai hamisítók nem csak kalózmásolatokról gondoskodtak, de több tucat új történetet is előállítottak a "rajongók kedvéért".

11Points.com/businessinsider.com

10. Kína nem véd meg a nemi úton terjedő betegségektől! A tavalyi évben félmillió darab hamis Trojan óvszert találtak az amerikai hatóságok.

The New York Times/businessinsider.com

Az eredeti forrás oldalán az egyes képekhez tartozó eredeti cikkek is elérhetők. Érdemes böngészni, tanulságos!

Emellett ajánlom a Time magazin egy korábbi gyűjtését a TOP10 kínai hamisítványról.