Kínai gyógyszerhamisításról írt cikkében egy érdekes elméletre mutat rá a Discovery News. A tradicionális, állati eredetű gyógyászati termékek hamisítása kapcsán azt írja, ha a hamisítók hintőport használnak orrszarvúk szarvából készült őrlemény helyett, azzal akaratlanul is hozzájárulnak a veszélyeztetett fajok védelméhez, hiszen a hamisítványhoz nem pusztítanak el egy újabb állatot értelmetlenül.

Hagyományos kínai orvosság: állatokra vagy emberekre veszélyes?

Kínában nem csak a nyugati, szintetikus gyógyszereket hamisítják, de a hagyományos ázsiai orvoslás részét képező növényi és állati eredetű összetevőket tartalmazó készítményeket is. A hamisítványok egy része semmilyen aktív összetevőt nem tartalmaz, a beteg pusztán a placebo hatásnak köszönhetően érzékel változást az állapotában. (Épp ez a placebo hatás az, ami miatt sok kétséges eredetű készítményről nem derül ki, hogy hamisítvány volt). Más tradicionális gyógyszerben azonban szintetikus összetevőket is kevernek a hamisítók, és ez már komoly egészségügyi gondokat okozhat.

Egy 2002-es vizsgálat során 2600 kínai és tajvani hagyományos gyógyszerből származó mintát elemeztek, és azt találták a szakértők, hogy ezek 26 százaléka tartalmazott a csomagoláson fel nem tüntetett szintetikus összetevőt. Ezek jelenléte veszélyes, hiszen a fogyasztók gyakorlatilag tudtukon kívül, feleslegesen szednek szívgyógyszert, antidepresszánst, szteroidokat és más egészségügyi panaszokra javallott készítményeket. Sok esetben ezek mellékhatásait is tapasztalják, csak épp, értelmezni nem tudják, hogy mi okozza a tüneteiket.

A probléma természetesen nem csak Kínában jelentkezik, hiszen az ott készült hamisítványokat, legyen szó szintetikus vagy természetes készítmények utánzatairól, világszerte exportálják, és így mind több beteg gyógyulását veszélyeztetik.

Ami a veszélyeztetést illeti, ahogy a bevezetőben is írtuk, van azonban egy érdekes fordulat a történetben, mégpedig, hogy ami veszélyeztet, az véd is egyúttal. A hamisítványokban gyakran hintőporral, kukoricakeményítővel és más hétköznapi anyaggal helyettesítik az egyébként sokszor csak illegálisan, körülményesen beszerezhető állati eredetű összetevőket. A hamisítók így azáltal, hogy az orrszarvú, elefánt, tigris, medve vagy más állat szerveit kihagyják készítményeikből, gyakorlatilag hozzájárulnak a veszélyeztetett fajok védelméhez.

Példának okáért bár nincs semmilyen tudományos alapja, makacsul tartja magát a nézet, hogy egyes afrikai orrszarvúak szarvának fogyasztása afrodiziákumként hat, sőt a rákot is gyógyítja. Többek között ezen hiedelem miatt vadászatuk odáig vezetett, hogy egyes orrszarvú fajok a kihalás szélére kerültek. Na most, ha a hamisítók költségeik minimalizálása érdekében meg sem próbálják beszerezni az állati szarvat, hanem mondjuk lisztet kevernek inkább készítményeikbe, az azt eredményezi, hogy miattuk legalábbis nem ölnek le egy újabb állatot értelmetlenül.

Mindez persze nem menti fel a hamisítókat! Ők a tevékenységükkel éppúgy értelmetlenül veszélyeztetik emberek ezreinek, ha nem millióinak életét és gyógyulásba vetett reményét, ahogy azok az orrvadászok is értelmetlenül pusztítják a kihalófélben lévő fajok utolsó egyedeit, akik hatástalan gyógyszerek készítéséhez adják el véres zsákmányukat!

(Via: Discovery News)