A vonatkozó magyar kormányrendelet értelmében holnaptól, azaz 2011. március 1-jétől szigorúbban büntetik azokat, akik engedély nélkül készítenek, forgalmaznak gyógyszert, továbbá indokolatlan mennyiségben birtokolnak ilyen készítményeket. A hamisgyogyszer.hu oldalán olvasható közlemény szerint az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet módosításával az eddigi ötvenezer forintos pénzbírság összege százezer forintra emelkedett, továbbá mostantól a szabálysértéssel érintett termékeket kötelezően el kell kobozni.

Az engedély nélkül gyártott, illetve forgalmazott termékek elkobzása azért nagyon fontos, mert így egyrészt megfosztják az elkövetőt az illegális haszonszerzési lehetőségtől, továbbá megakadályozzák, hogy az engedély nélküli, bizonytalan összetételű, az előírásoknak nem megfelelő készítmények forgalomba kerüljenek, és így veszélyeztessék a fogyasztók egészségét.

A megváltozott szankciók nem csak a hamisítókkal, de azokkal szemben is érvényesek, akik forgalomból kivont, vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszert, illetve hazánkban orvosi rendelvényre kiadható gyógyszernek minősülő anyagot indokolatlan mennyiségben tartanak maguknál. (Indokolatlan a gyógyszermennyiség, ha arról megállapítható, hogy nem valamely meghatározott beteg személyes szükségleteinek kielégítését célozza.)