Címkézése szerint Magyarországon gyártott hamis esemény utáni tabletták forgalmazása miatt óvatosságra inti a lakosságot a nigériai gyógyszerhatóságok. Egyelőre nem tudják, mit tartalmaznak a készítmények.

A nigériai Nemzeti Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (NAFDAC) hamisított Postinor-2 elnevezésű, szájon át adagolható fogamzásgátló tabletta miatt adta ki a figyelmeztetést. A Prostinor-2 egy sürgősségi fogamzásgátló szer, amely a védekezés nélküli közösülést követő 72 órában alkalmazható.

A NAFDAC eddig mintegy 150 ezer darabot foglalt le a hamisítványokból, amelyek címkézésük szerint Magyarországon készültek. A nyomozás azonban megállapította, hogy hamis esemény utáni tablettákat Kínából importálták az afrikai országba. A hatóságok négy személyt gyanúsítanak az ügyben.

A hamis esemény utáni tabletták laborvizsgálata még folyamatban van, ám a figyelmezetés hangsúlyozza, nem csak a teherbe esés kockázata nagy a hamis szerek alkalmazása mellett, de annak is jelentős a veszélye, hogy a hamis készítmény tartósan károsítja a felhasználó nők méhét, felborítja hormonháztartásukat, esetleg hosszabb távon negatívan befolyásolja ezek későbbi fogamzó képességét.

Nem ez az első eset egyébként, hogy az eredetileg valóban magyar készítmény hamis verziója jelenik meg Afrikában. 2011-ben Ugandában találtak hamis Postinor-2 készítményt.

(Via: ngrguardiannews.com)